zondag 25 juni 2023

Ik las 'Ziek zijn, een pelgrimage' geschreven door Gea Veldman-Hut

 


Ziek zijn, een pelgrimage

De achterflap

“De moeheid is er,
de droge mond is er,
ik ben kaal, ik heb maar één borst
en het leven gaat door.”

Gea Veldman-Hut was 44 jaar toen ze te horen kreeg: u hebt borstkanker. Ze neemt je mee op haar reis van ziek zijn: de diagnose, het ondergaan van de behandelingen en het proces van herstellen. Een ziekteproces dat zij en haar gezin moeten doorstaan. Onderweg ervaart ze geloof, hoop en liefde. Er komt iets op haar pad wat haar leven verrijkt: schrijven en wandelen. Ze besluit om het Jacobspad, de route Uithuizen-Hasselt, te wandelen en neemt de mensen die om haar heen staan mee op reis.

    • Beschrijft de reis van ziek zijn
    • Onderweg de behandelingen tegen kanker ondergaan
    • Schrijvend en wandelend op weg naar herstel
    • En de bestemming halen.

Mijn leeservaring

In dit boek beschrijft Gea Veldman-Hut haar verhaal: het moment waarop ze hoort dat ze borstkanker heeft, de behandeling en haar pelgrimage.
Voor degenen onder ons die ook borstkanker hebben (gehad) zal veel herkenbaar zijn, maar hou vooral voor ogen dat het háár verhaal is.
Iedereen beleeft de ontwikkelingen in het leven op zijn of haar eigen manier.

Vergeet tijdens het lezen niet dat het hier over een vrouw gaat van middelbare leeftijd, de vrouw van Alfred en de moeder van hun twee nog jonge kinderen Rick en Daniël. Ze heeft heel wat uit te leggen aan de kinderen…

“Ik ben alleen in huis. Ik schrijf in mijn dagboek. Ik leef nu een half jaar met kanker. Ik ben een half jaar onderweg met deze ziekte. Ik schrijf erover hoe ik het ervaar: ziek zijn, kracht zoeken, liefde ontvangen van mijn gezin, familie, vrienden, collega’s, kennissen en onbekenden. 
Medeleven via gebed, kaarten, mailberichten, cadeaus, bloemen en bezoekjes. Het komt zomaar op mijn weg. Al die lieve woorden en aandacht. Het is veel.”

De auteur beschrijft op haar manier hoe het ziekteproces verloopt, ook lees je op welk moment ze besloot het Jacobspad van Uithuizen naar Hasselt te gaan wandelen. 
En dat is een project om U tegen te zeggen: eerst de etappes van 10 km elk bepalen en de data waarop die wandeling plaats zal vinden. Dan vriendinnen en bekenden uitnodigen om een dag met haar mee te lopen. 

“Ik bekeek het jaar 2012 in mijn agenda en besloot op donderdag 12 april mijn eerste wandeling te plannen. Een jaar na mijn borstoperatie. En toen bedacht ik me ineens om de wandeling te doen in de periode dat ik behandeld ben geweest: van 12 april tot 11 november. Dat moet te doen zijn, dacht ik. Het zullen twintig wandelingen zijn, dus twintig reisgenoten vragen. Ik dacht na wie er met mij mee wilde wandelen.” 

Het is een zeer persoonlijk boek geworden over haar ziekte en haar pelgrimage. Het is geen boek dat je niet weg kunt leggen, maar het is wel een boek dat nieuwsgierig maakt hoe de hoofdpersoon haar pelgrimage beleefde. 
Ik geef graag 3,5 sterren.De auteur:

Gea Veldman-Hut (1966) is geboren en opgegroeid in Heerenveen. Ze woont nu samen met haar man en twee zoons in het Groningse dorp Zevenhuizen. In haar boek 'Ziek zijn, een pelgrimage' beschrijft ze een fase uit haar leven.

Ziek zijn, een pelgrimage koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:

Titel: Ziek zijn, een pelgrimage
Auteur: Gea Veldman-Hut
Genre: non-fictie
Uitgave: paperback, 268 pagina’s
Uitgever: Palmslag, juni 2022
ISBN: 9789493245488
NUR: 402


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Palmslag)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.