zaterdag 28 januari 2023

Ik las: 'De IJzeren Schaduw' geschreven door Stefano Siggia

 Op feiten gebaseerde thriller over de Eerste Wereldoorlog


De ijzeren schaduw

Het verhaal begint in Brussel in 1915 met de volgende woorden:

“Hij vond het een vreemde gedachte dat een doodgewone paraplu het lot van heel Europa in zich zou kunnen verbergen. 
Toch liep hij hier met die paraplu in zijn hand, terwijl hij probeerde die loodzware gedachte te verjagen en een normale indruk te maken. 
Heel even draaide hij zijn hoofd om voor een blik naar achteren.”

Je begrijpt dat ik na deze woorden niet meer kon stoppen met lezen. Het gevaar kwam binnen en de spanning bleef tijdens het lezen. Achter in het boek lees je meer over de bovenstaande situatie.

Stefano Siggia heeft zich goed geïnformeerd over de tijd waarin het verhaal zich afspeelt waardoor het een spannende thriller is geworden die op echte feiten gebaseerd is. Je wordt mee teruggenomen in de tijd.
De kaart voor in het boek is een prettige aanvulling.

Je wilt weten of Melbourne zijn missie kan volbrengen en we te weten komen wat of wie dit gevaar met de naam de IJzeren Schaduw is. Heel knap hoe Siggia steeds weer een stukje van de broer naar voren laat komen, waardoor het belang van de zoektocht voor Melbourne nog groter wordt.

“Het was nu een week geleden sinds Melbournes wereld compleet was ingestort door de woorden van kolonel Dunn-Hamming. De dood van Henry Arthur en de onthulling van zijn geheime leven had Melbourne diep in zijn ziel geraakt. Hij was niet veel meer dan een lege huls.”

De personages zijn zeker interessant en omdat alles en iedereen zo beeldend beschreven is, zou er zonder meer een film van gemaakt kunnen worden.
‘De IJzeren Schaduw’ laat goed zien hoe belangrijk spionage is voor en tijdens een oorlog. De mix van actie en spionage maakt het tot een verhaal wat je tot de laatste bladzijde in zijn greep houdt. Met name in de hoofdstukken waarin afgeteld wordt naar een bepaalde datum lees je over het vluchten van personen, grote fouten maken en een redding. Ook wordt duidelijk dat de IJzeren Schaduw een veel groter gevaar vormt dan iemand gedacht had.

“De pijn was ondraaglijk. Hij viel op zijn knieën, nu met beide handen tegen de wond gedrukt. Zijn hart leek uit zijn borstkas te breken en hij werd duizelig. Sterren zweefden voor zijn ogen en in zijn oren klonk een harde fluittoon.”

Na het lezen van de laatste zin in het boek is een vervolg is niet ondenkbaar. 
Achter in het boek lees je in het hoofdstuk ‘Historische achtergronden’ dat de ware identiteit van degene die de woorden in de laatste zin gesproken heeft nog altijd in nevelen is gehuld. Dat maakt toch enorm benieuw, nietwaar?

‘De IJzeren Schaduw’ is een buitengewoon rijke thriller met volop twists en ik heb hem graag gelezen, maar hetgeen waarover ik las vervulde me ook met afschuw en angst...De auteur:

Stefano Siggia zet al sinds zijn kindertijd verhalen op papier. Hij is van Italiaanse afkomst maar groeide op in Bangladesh, Italië, China en Duitsland. Momenteel woont hij in België, waar hij werkt als antiwitwasspecialist.

De ijzeren schaduw koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De ijzeren schaduw
Auteur: Stefano Siggia
Genre: historische thriller
Uitgave: paperback, 352 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, 29 maart 2022
ISBN: 9789026154348
ISBN: 9789026154355 (eBook)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: The Iron Shadow
Vertaald door: Jan Smit


Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij De Fontein)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.