zondag 8 januari 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Heel de wereld wordt wakker', samengesteld door Jaap Robben en geïllustreerd door Sebastiaan Van Doninck

 Het beste van de moderne kinderpoëzie in 333 gedichten

Heel de wereld wordt wakker

Jaap Robben stelde 'Heel de wereld wordt wakker' samen, een verzamelbundel met de 333 mooiste Nederlandse en Vlaamse gedichten voor kinderen, geschreven tussen 1990 en nu. 
Want: poëzie is onmisbaar, poëzie laat je nadenken, laat je voelen, verrast je en verrijkt je wereld - zeker als je jong bent.

In elk van de vier delen in deze bundel stap je een nieuwe fase van de kindertijd binnen. Terwijl je groeit, groeien de gedichten met je mee.
Je kunt dit boek je leven lang met je meenemen, steeds weer even openslaan, en elke keer iets nieuws ontdekken.

'Heel de wereld wordt wakker' is de bloemlezing die de moderne kinderpoëzie van Nederland en Vlaanderen verdient: een schitterende verzamelbundel die zeker een kindertijd, maar hopelijk een leven lang meegaat.

Akwasi, Bette Westera, Bart Moeyaert, Ester Naomi Perquin, Toon Tellegen, Ted van Lieshout, Joke van Leeuwen en nog vele anderen: de geselecteerde dichters blinken uit in taalkunst, het vergroten van leesplezier en het doorgronden van de belevingswereld van kinderen. 'Heel de wereld wordt wakker' is een ultiem naslagwerk van moderne kinderpoëzie die het kind centraal stelt. Laat je inspireren en dompel je onder in een wereld van taal vol humor, verrassingen, emotie en schoonheid.

De titel ‘Heel de wereld wordt wakker’ is een zin uit het prachtige gedicht ‘Winterochtend’ van Ted van Lieshout. (Hou van mij – Leopold 2009) 


De pers is enthousiast over deze bundel:

(...) schitterende, door [Jaap Robben] samengestelde bloemlezing (...), speels uitbundig geïllustreerd door Sebastiaan van Doninck.
-VPRO Gids

Monumentale bloemlezing met de mooiste kindergedichten van de afgelopen dertig jaar, knap aaneengeregen door Jaap Robben. Hoort om te beginnen op elke school in de kast te staan.
-Trouw

Bloedmooie bloemlezing van drie decennia moderne jeugdpoëzie. De gedichten groeien mee met de lezer: van eenvoudig naar steeds origineler. Ook is er aandacht voor dichters die minder bekendstaan om hun werk voor kinderen, zoals Tjitske Jansen met drie ontroerende jeugdgedichten.
-De Volkskrant

Met 333 humoristische en soms zielige gedichten van geweldige dichters zoals Hans Hagen en Edward van de Vendel.
-AD Magazine

Gedichten lijken op toverspreuken. (...) flonkerende gedichten met originele kantelingen.
-NBD Biblion

Een feest om te lezen en te bekijken.
-Algemeen Dagblad

Heel vernuftig heeft hij [Jaap Robben] deze Annie M.G. Schmidt-loze bloemlezing zo samengesteld dat kinderen erin mee kunnen groeien. Eigenheid draagt ook de bloemlezing 'Heel de wereld wordt wakker' uit. Behalve door Robbens zorgvuldige, op zijn poëticale uitgangspunten afgestemde selectie, komt dit zeker ook door de levendige kleurenillustraties van Sebastiaan van Doninck. Knap voegen ze verhalen toe aan de gedichten en rijgen ze die zo spitsvondig aan elkaar. Zo houdt deze veelkleurige bloemlezing je wakker en voert hij je spelenderwijs mee op leesavontuur in de wereld van de kinderdichtkunst 2.0.
-NRC

In 'Heel de wereld wordt wakker' blijf je bladeren: een must voor iedereen die van poëzie houdt.
-Dagblad Van Het Noorden

Het moge duidelijk zijn dat 'Heel de wereld wordt wakker' een fantastisch boek is, hetzij om kennis te maken met de rijke en diverse jeugdpoëzie die Nederlands rijk is, dan wel als must voor (jeugd)poëzieliefhebbers om de beste gedichten in één boek te hebben, bovendien op een creatieve manier gerangschikt en van bijzonder mooie illustraties voorzien.
-Tzum.nl

Jaap Robben, van wie vier gedichten zijn opgenomen, is erin geslaagd een caleidoscoop aan te bieden van het allerbeste van dichters uit Nederland en Vlaanderen voor diverse leeftijden, waardoor het een écht gezinsboek is geworden. De poëtische beelden van de meermaals bekroonde illustrator Sebastiaan Van Doninck (...) een zeer geslaagde vormgeving door Leentje van Wirdum en zelfs een leeslint, maken het boek nu al tot een klassieker.
-Friesch Dagblad

Verrassend en prachtig. Dit boek bevat veel poëzie die niet eerder in bloemlezingen werd opgenomen. Er is een ruime bladspiegel waardoor de vrijstaande tekeningen van Van Doninck goed tot hun recht komen. Zijn palet is gedekt, zijn vormtaal kent juist een aanstekelijke zwierigheid. Die tekeningen vormen het cement van het boek en smeden alle eigenzinnige dichtstemmen samen. Zo kan Robbens bloemlezing zich meten met de klassieker 'Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is'.
-Het Parool

Een geweldige bloemlezing. Jaap Robben heeft [na 'Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is' naar het gedicht van K. Schippers] weer zo'n iconisch boek gemaakt. Tenminste, ik mag hopen dat het weer zo'n iconisch boek wordt. En dat heeft hij ontzettend mooi gedaan. Het is heel divers. En zo staat het hele boek vol met fantastische gedichten.
-Nieuwsweekend op Radio 1


Heel de wereld wordt wakker is een aanwinst. Een prachtig boek om kinderen te laten kennismaken met poëzie. Voor iedere gelegenheid, voor elk moment in het jaar is een passend gedicht te vinden. Jong en oud hebben hier plezier van.
-Hebban.nl

De auteur:

Jaap Robben is een gevierd auteur van poëzie, romans, prentenboeken, kinderboeken en artikelen, bekend van onder andere de prentenboeken over Suzie Ruzie en de roman 'Birk', die meermaals werd bekroond. 
Lees meer over deze auteur en zijn werk op zijn website.

De illustrator:

Illustrator Sebastiaan Van Doninck (winnaar van de Boekenpauw 2020) voorzag alle 333 prachtige gedichten van pakkende, poëtische beelden die de bundel voor jong en oud tot een lust voor het oog maken.
Neem ook een kijkje op de website van Sebastiaan Van Doninck.

Heel de wereld wordt wakker koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Heel de wereld wordt wakker
Samensteller: Jaap Robben
Illustraties: Sebastiaan Van Doninck
Genre: poëzie vanaf 6 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 368 pagina’s
Uitgever: Gottmer, september 2022
ISBN: 9789025774837
NUR: 290
(bron info: Gottmer)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.