maandag 30 januari 2023

Ik las het omkeerboek 'Het lichte meisje en Seneca | Metamorfose' geschreven door Taco Veldstra

Het lichte meisje en Seneca | Metamorfose


Het lichte meisje en Seneca 

In de prelude lees je over het tot stand komen van dit verhaal.
Birute, 22 jaar, verzocht de auteur tijdens een bezoek aan zijn stamkroeg haar levensverhaal vast te leggen. Ze kenden elkaar op dat moment nog helemaal niet.
Op zijn vraag of ze niet wat jong is voor zoiets haalt ze hem over met haar antwoord.

“Ze reageert door mij een verhaal te vertellen dat zo vol is van criminaliteit, foltering en prostitutie dat het fictie overschrijdt…

… We luisteren ook veel naar muziek die we het meest vinden passen bij het verhaal. Haar leven is wreed en misdadig mooi. Maar wat mij het meest verbaast is dat zij van een crimineel die haar uitbuitte, Seneca’s Brieven moest lezen.”

Elk van de achttien hoofdstukken in Het lichte meisje en Seneca begint met een op die plaats heel betekenisvolle spreuk. 
Het verhaal is een aangrijpend verslag van haar leven. Via het criminele circuit komt ze gedwongen in de prostitutie terecht. Maar door haar angst voor represailles neemt ze de teksten in het boek niet bewust op. 
Maar wel onbewust. Seneca spreekt voortdurend haar bemoedigend en met wijsheid toe waardoor ze alle liederlijkheid en folteringen kan doorstaan. 

Het achttiende hoofdstuk is een overzicht van de in dit boek gebruikte aforismen van Seneca. 
Lees deze ook op een later tijdstip en je zult merken dat je ‘ja’ zit te knikken. Het klopt als een bus.
Omdat Het lichte meisje en Seneca bedoeld is als boek en filmscript staat achterin ook nog een mogelijke soundtrack. Het zou mooi zijn om deze op Spotify terug te kunnen vinden.

Het lichte meisje en Seneca is een aangrijpend verslag van het leven van Birute die al op jonge leeftijd wegens omstandigheden via het criminele circuit gedwongen in de prostitutie terecht komt. Zonder veel achterwege te laten worden de gebeurtenissen heel beeldend beschreven door Taco Veldstra, waardoor je niet anders kunt dan door blijven lezen. 

Het lichte meisje en Seneca heeft me enorm ontroerd en op veel momenten ook boos gemaakt. 


Metamorfose 

In het eerste van de tweeëntwintig lekker korte hoofdstukken lees je hoe George een bod kreeg op een boek dat hij nog moest schrijven!
De intellectueel die al sinds hij een baby was erg lelijk is, wist al snel dat hij met zijn uiterlijk geen indruk op vrouwen zou maken. Contact met leeftijdsgenoten is ook uitgesloten en zelfs een baan vinden na zijn cum laude, universitaire studie Latijn en Grieks blijkt onmogelijk. Hij lijdt daar onder en ziet zijn lot niet meer veranderen. Maar het ondenkbare gebeurt.

“De goden grepen in. Wellicht wilden ze mijn vervloekingen bestraffen. Ik had die avond meer dan anders gedronken en viel in slaap achter het stuur.
Een kastanjeboom wist van geen wijken en ving me op. Ik werd in het ziekenhuis wakker met een bandage om mijn hoofd en mijn lichaam was aan een oerwoud van slangen verbonden.”

Een plastisch chirurg tovert hem om tot een mooie man. Omdat hij George heet, lijkt het hem dat een metamorfose met het gezicht van George Clooney het meest voor de hand ligt. Een operatie volgt en hij komt er uit als een mooie man, geen George Clooney, maar hij kijkt weer graag in de spiegel. 
Tijdens fysiotherapie wordt aangeraden om te gaan tennissen en door veel oefenen wordt hij langzaamaan een kampioen… en niemand herkent hem!
Als mooie man lukt hem alles; hij krijgt een baan bij De Bezige Bij en ook de liefde lacht hem toe. 

Kick Wilstra ziet hem tennissen en benadert hem. Hij heeft een nieuw racket ontwikkeld en is van mening dat George zeker iets aan een psychosomatische training heeft, die hem mentaal en fysiek weerbaar maakt. George stemt in en samen gaan ze aan het werk. Het wordt een groot succes, hij leert zich zelfs ontspannen met de mooiste muziek!

Muziek speelt door het hele verhaal een grote rol en de auteur beschrijft hoe een bepaald nummer steeds in je gedachten blijft, ongeacht wat je aan het doen bent.
Het verhaal speelt zich grotendeels af in de tenniswereld. 

Maar geluk kan niet altijd voortduren. Het lijkt alsof de duivel er mee speelt en er vinden aanslagen op hem en zijn vriendin Suzanne plaats. George verdedigt hen tegen dit geweld en de overvallers raken flink gewond.
Wat ze dan nog niet weten is dat nadat de overvallers gearresteerd zijn, deze hen nog steeds in de gaten laten houden. Wraak? 

“De wraak moet in koelen bloede worden uitgevoerd. We zijn in onze eer gekrenkt en we worden binnen onze kring belachelijk gemaakt. Dat moet worden rechtgezet en we willen onze vrijheid terug!”

Of dat zal lukken, moet je zelf lezen in ‘Metamorfose’.
‘Metamorfose’ is een verhaal dat gaat over de discriminatie van lelijke mensen, maar het gaat ook over muziek, liefde, doorzettingsvermogen, misdaad en in elkaar geloven.


De auteur:

Taco Veldstra deed na de HBS de opleiding HALO in Den Haag en werd in 1968 leraar lichamelijke opvoeding. Hij gaf les op diverse middelbare scholen en was in 1969 en 1970 ceremoniemeester op de SS Nieuw Amsterdam van de Holland-Amerika Lijn. In 1976 werd hij aangesteld als docent volleybal, tennis- èn conditietraining aan het Universitair Sportcentrum te Leiden. 
Daar ontwikkelde hij trainingen op muziek en stressreductie. Onder de naam Tacoyo Nederland wordt momenteel deze training door het hele land gegeven. 
Hij heeft drie succesvolle boeken uitgegeven: Tacoyo antistresstraining, Liefdevol en Verzeker je tegen doodlachen.

Het omkeerboek Het lichte meisje en Seneca | Metamorfose koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het lichte meisje en Seneca | Metamorfose
Auteur: Taco Veldstra
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 68 | 110 pagina’s
Omkeerboek, twee gebundelde verhalen
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, maart 2022
ISBN: 9789464620535
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.