woensdag 6 september 2023

Ik las 'Bayou' geschreven door Arie de Ruiter

 Dit verhaal speelt zich af rond het jaar 1595


Bayou


Bayou is een historische roman van de Nederlandse auteur Arie de Ruiter en is gebaseerd op een ware gebeurtenis ten tijde van het Nederlandse slavernijverleden. 

Het boek vertelt het verhaal van Bayou, ze is een jonge Afrikaanse vrouw rond het jaar 1595. Ze is druk bezig uit te groeien tot een mooie volwassen vrouw die een onbezorgd leventje kan leiden.
Maar daar is geen sprake meer van wanneer ze wordt ontvoerd en door mensenrovers naar Middelburg wordt gebracht. 
In Middelburg is kleermaker, schoen- en klompenmaker IJsbrand een gelukkig man en heeft altijd een goed humeur. Bovendien zit hij nooit om opdrachten verlegen. Totdat zijn gezin door onheil getroffen wordt.

Bayou is een meeslepend verhaal wat de lezer meeneemt naar een ver verleden in Afrika en Middelburg. De Ruiter weet de lezer te raken met de beschrijving van de levens van Bayou en Mayke die op zoek zijn naar liefde, geluk en vrijheid.

“Ook Bayou laat zich de eerste opbrengsten van het land goed smaken. Wel kijkt ze af en toe iets gespannen in de richting van de tempel. Volgens gewoonte laat Kokommo, de stichter van het dorp, zich even zien. Zou dat nu ook weer gebeuren?
Ook deze keer wordt ze niet teleurgesteld. Op een gegeven moment komt een mystieke persoon uit de tempel tevoorschijn. Zijn lichaam is volledig in dierenhuiden gehuld. Bovendien draag hij een masker – een leeuwenkop – opdat zijn doodshoofd door niemand wordt gezien.”

Ook in Bayou heeft de auteur personages gebruikt die je in je hart kunt sluiten. Maar er had nog iets meer aandacht kunnen worden geschonken aan de persoon IJsbrand. Bayou is een sterke en onafhankelijke vrouw die zich niet laat onderdrukken door de slavernij. Zowel het levensverhaal van Bayou als dat van Mayke wordt goed neergezet waardoor het voor de lezers echte personen worden.

Het leven in die tijd was heel anders dan in deze tijden waarop een telefoontje genoeg is om te laten weten hoe het met je gaat. In de beschreven tijd kreeg je pas nieuws wanneer een schip terugkwam uit het gebied waar de geliefde naartoe was gegaan of gebracht. 
Al met al is Bayou een prachtig boek wat de lezer zal raken. Het is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse geschiedenis en de slavernij.
De auteur:

Arie de Ruiter werd in 1953 geboren in Giessen - Nieuwkerk, een dorp in de Alblasserwaard dat inmiddels in andere gemeenten is opgegaan.
Hij was het zevende kind in een gezin dat uiteindelijk elf kinderen zou tellen.
Na de lagere school ging hij naar de Mulo, die hij met een Mulo-b diploma afrondde.

In zijn jonge jaren kenmerkte hij zich als een avontuurlijke en reislustige jongeman. Zo woonde en werkte hij enige tijd in een kibboetz in Israël, liftte van kust tot kust Canada over, en nam hij deel aan een overland-expeditie naar het hart van Afrika. 
Tussendoor had hij diverse, voornamelijk administratieve, baantjes.

Lees meer over Arie de Ruiter op zijn website.

Eerder las ik van Arie:

Bayou koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Bayou
Auteur: Arie de Ruiter
Genre: roman
Uitgave: paperback, 294 pagina’s
Uitgever: Mijnbestseller.nl, september 2022
ISBN: 9789403671581
Coverontwerp: Dani van Doorn

Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Boekarie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.