zaterdag 30 september 2023

Ik las: 'Humeurkanker' geschreven door Vroon Bouter

 Over de spoken in mijn hoofd


Humeurkanker

Van de achterflap:

Ogenschijnlijk is er weinig mis in het leven van Vroon. Haar ouders zijn gelukkig getrouwd, met haar jongere zus Pleun kan ze het heel goed vinden en binnen het hechte gezin is veel warmte en onderlinge betrokkenheid. Maar toch gaat er iets niet helemaal goed met Vroon. Eerst belandt ze in het medisch circuit met ernstige vermoeidheidsklachten, maar geleidelijk wordt duidelijk dat de echte problemen zich in haar hoofd bevinden. Zonder dat haar omgeving het doorheeft, want Vroon is schijnbaar altijd ‘vroonlijk’, zakt ze weg in een zware depressie. De volle ernst wordt pas duidelijk als ze, amper vijftien jaar oud, een overdosis pillen neemt die haar fataal had kunnen worden.

Mijn mening:

Vroon Bouter vertelt in Humeurkanker haar persoonlijk verhaal over het leven met een depressie. Het boek bestaat uit een inleiding door Vroon, dagboekfragmenten uit de jaren 2018, 2019, 2020, 2021 en een nawoord. 
Vroon heeft een open en eerlijke schrijfstijl en het leest alsof je écht mee mag lezen in haar dagboek. Je twijfelt als lezer geen moment aan de oprechtheid van hetgeen je onder ogen krijgt.

Haar vroege jeugd verliep eigenlijk best vlot al had ze wel andere interesses dan haar leeftijdgenootjes. Ze speelde het liefst niet buiten, maar ze zat liever op school te leren. 
In groep acht komt Vroon met vermoeidheidsklachten veel thuis te zitten. Ze blijkt de ziekte van Pfeiffer te hebben. Toen deze ziekte over was, bleef ze toch zo moe dat ze zelfs vermoeider wakker werd dan ze was als ze ging slapen. De dokters konden geen fysieke reden vinden waarom ze zich zo voelde en ze kreeg na zes maanden de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom.
Op haar veertiende wordt ze hiervoor voor drie maanden opgenomen in een revalidatiecentrum en hier ontdekt ze dat hoe ze zichzelf voelt door haar hoofd komt. Het gaat verder bergafwaarts met haar.

“Het is vandaag precies veertien dagen na de dag dat ik bijna overleed.
Toen ik opstond, was alles prima. Maar een paar uur later op school ging het mis. Waardoor het kwam, weet ik nog steeds niet. Als het misgaat dan begint het vaak met dat ik afwezig raak. Zo afwezig dat ik niks meer om me heen bewust zie gebeuren. Ik hoor alles, maar luisteren kan ik niet. Niks doet me meer iets, niks raakt me meer.”

Vroon Bouter vertelt hier over haar donkerste momenten en over de hoop die ze heeft gevonden. Ze vertelt over wat zijzelf, maar ook haar ouders en haar zus Pleun mee hebben moeten maken gedurende de beschreven tijd. 
Als lezer krijg je een brok in je keel, soms van verdriet, maar soms ook van boosheid. Gelukkig is ook een spoortje humor aanwezig in Humeurkanker; hierin openbaart zich de van kracht van Vroon. 

“Elke dag dat ik wakker word, is een bewuste keuze. Ik kies ervoor om mijn wekker te zetten en wakker te worden. Hopelijk zal ik daarvoor blijven kiezen.”

Humeurkanker is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over depressie of die zelf worstelt met psychische problemen. 
Dit is geen boek om even tussendoor te lezen. Persoonlijk heb ik steeds een paar hoofdstukken gelezen om het dan weer even weg te leggen. 
Het was mooi om in het nawoord te lezen hoe de titel van het boek tot stand is gekomen. 
Humeurkanker is een belangrijk boek dat een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het doorbreken van het taboe rond psychische problemen. 



De auteur:

Vroon Bouter (2004) is de oudste dochter in een gezin met twee kinderen. Net als haar zus Pleun (2005) zit ze op het plaatselijke gymnasium. Haar eigen negatieve ervaringen in de GGZ en de daaropvolgende meer persoonlijke en betrokken psychiatrische aanpak hebben haar op het plan gebracht geneeskunde te gaan studeren en psychiater te worden. Het zoveel mogelijk voorkomen van zelfdoding bij jongeren motiveerde haar om dit persoonlijke verhaal te schrijven.  

Humeurkanker koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Humeurkanker
Auteur: Vroon Bouter
Genre: non-fictie, psychiatrie
Uitgave: paperback, 165 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Lucht, januari 2022
ISBN: 9789493272064 
ISBN: 9789493272156 (eBook)
NUR: 875
Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Lucht)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.