woensdag 24 april 2024

Ik ging even terug in de tijd met: 'B'richt uit M'burg' geschreven door Rieks Veenker

 


B’richt uit M’burg

Achterflap:

Donderdag, 15 januari 1605

Aan weerskanten van de landweg tussen Veere en Middelburg zijn de velden veranderd in één grote witte vlakte. Sloten die de verschillende percelen van elkaar scheiden, zijn tot het randje vol geblazen met een dik pak sneeuw. Net als de karrensporen op de landweg. Door de aanhoudende wind zijn ook die bijna onzichtbaar geworden. Op plaatsen waar geen struiken staan, liggen bergen stuifsneeuw op de weg. Soms wel tot 
meer dan een meter hoog. Ze belemmeren de doorgang nog meer.
Geen wonder dat niemand zich in dit gure weer onnodig buiten waagt.

Niemand? Nee, niet iedereen kan zich thuis met een warme deken terugtrekken bij het haardvuur in de schouw.
Over de verlaten landweg ploegen drie stille figuren door de sneeuw.
Op weg naar Middelburg. Een jongen van een jaar of elf trekt de slee, 
met daarop een grote tas. Opgerold op de tas ligt een lichtbruin hondje te soezen.

Mijn mening:

De hoofdpersoon in dit boek is Mats. Samen met zijn hoogzwangere moeder en zijn jongere zusje komt hij als elfjarig jongetje vanuit Veere bij de Middelburgse stadspoort. Het is winter en stervenskoud. Ze worden daar zeker niet met open armen ontvangen en omdat zijn vader verdronk op zee hebben ze geen inkomen. Uiteindelijk lukt het Mats om bij Hans Lipperhey (Wesel, Duitsland 1570 - Middelburg 1619) een baantje te krijgen. Deze uitvinder neemt hen onder zijn hoede.
Mooi om te lezen dat de hond Beertje steeds bij Mats probeert te blijven.

“Nu de haven van Middelburg in zicht is, komt de woede over wat ze hem drie jaar geleden geflikt hebben weer in alle hevigheid boven.
De fielt* die hem uit het weeshuis heeft ontvoerd, en verkocht heeft aan de kwartiermeester van De Kleine Zon… Mats kan nog maar aan één ding denken: de schurk betaald zetten die dat heeft gedaan.” 

NB fielt: vlerk, gemenerik

Het verhaal begint in 1605. 
Je leest wat Mats en zijn familie gedurende drie jaren heeft moeten doormaken. Tijdens het lezen leer je een heleboel woorden omdat ze aan het eind van ieder hoofdstuk verklaard worden.
B’richt uit M’burg is een prachtig verhaal over doodgewone burgers die toch niet zo heel gewoon blijken te zijn, en over hun gevoelens en handelingen wanneer ze beseffen dat ze misbruikt worden door zogenaamde helpers.
Een aantal personages zijn fictief, maar de meeste personages zijn historisch verantwoord.

Voor in het boek staan drie mooie plattegronden uit 1657 van Cornelis Goliath met afbeeldingen van Middelburg. Hierop zie je een aantal gebouwen en straten die ook in het boek genoemd worden.
Door het hele boek zul je afbeeldingen tegenkomen van locaties of schepen die in dit verhaal van belang zijn.

“Voor het eerst sinds hij voet aan wal heeft gezet, verlangt Mats terug naar het schip dat de afgelopen jaren zijn thuis is geweest. Naar het klimmen in het want, hoog verheven boven het dek van het schip. Zou dat nou het gevoel zijn dat ze ‘zeemansbloed’ noemen? Het verlangen om opnieuw op reis te gaan? Maar dan wel met Beertje, deze keer.”

Lees in B’richt uit M’burg hoe gestreden wordt om een octrooiaanvraag en hoe Jacob Cats een brief aan Mats voorleest. Deze brief is afkomstig van de vader van Mats en verklaart alles.

B’richt uit M’burg is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over het leven in het begin van de zeventiende eeuw in Middelburg en omstreken. Het is een nieuwsgierig makend verhaal; je krijgt de neiging om nog meer over deze tijd te gaan lezen. Je steekt ook nog een heleboel op over de Gouden Eeuw. 
Door het avontuurlijke aspect van het verhaal en de woordverklaringen is het geschikt voor lezers vanaf 9 jaar.


De auteur:

Bijna vijfendertig jaar is Rieks Veenker (Groningen, 1951) docent muziek/kunstgeschiedenis geweest aan een middelbare school voor havo/vwo in Middelburg. Naast zijn docentschap heeft hij elke twee jaar de muziek en de liedjes geschreven voor musicals die met gemiddeld honderd leerlingen zijn opgevoerd in de schouwburg van Middelburg. Samen met telkens weer een enthousiast team collega's en vrijwilligers.
Sinds maart 2015 is hij met (pre)pensioen.

Over zichzelf op zijn website:

“Groningen heeft me gevormd. In Zeeland leef ik.”


Eerder las ik van Rieks Veenker:

B’richt uit M’burg koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
Rieks Veenker, mail: r.veenker@wxs.nl

Boekgegevens:

Titel: B’richt uit M’burg
Auteur: Rieks Veenker
Genre: kinderboeken, historische fictie 9-14 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 100 pagina’s
Uitgever: Oogappel Kinderboeken, augustus 2023
ISBN: 9789083010182
NUR: 212


Met dank aan Oogappel Kinderboeken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Oogappel Kinderboeken)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.