dinsdag 9 april 2024

Ik las: 'Bosgevoel' geschreven door Herman Vuijsje

 Een ontdekkingsreis door het diepe woud van Nederland


Bosgevoel

Een indrukwekkende reis door Nederlandse bossen

In zijn boek ‘Bosgevoel’ neemt Herman Vuijsje ons mee op een fascinerende tocht door de Nederlandse bossen. Hij wandelt door dichte wouden en deelt zijn indrukken met ons op een aanstekelijke en beeldende manier.

Voor in het boek staat een kaart afgebeeld, waarop aangegeven is waar de auteur gewandeld heeft om in het groen van het bos te blijven.
Leuk om te lezen dat hij een stuk Nederland gewoon uitgegomd heeft en een taxi belde…

Herman Vuijsje wandelde zonder meelopers, van de Utrechtse heuvelrug tot in de Veluwe dwars doorheen de meest bosrijke streek van Nederland met als enige metgezel de wandelende dominee Jacobus Craandijk, die hem in 1888 voor ging en van wie je zo nu en dan een citaat leest.
Vuijsje is geen doorgewinterde wandelaar of boswachter, maar juist zijn frisse blik maakt dit boek zo bijzonder. Hij ervaart de natuur onbevangen en verwondert zich over de schoonheid van kleine details, zoals een spinnenweb in de ochtendmist of het zonlicht dat door de bladeren schijnt.
 
“Bos en zee zijn allebei vrijplaatsen, ze hebben allebei vrijheid te bieden, maar het is niet dezelfde vrijheid. De zee met haar onbegrensde ruimte geeft vooral freedom of: vrijheid van denken en voelen; ze nodigt uit om de geest te laten zweven met een open mind. Je kunt je er niet vestigen, blijft altijd in beweging. Het bos schenkt eerder freedom from… je hoopt er gevrijwaard te blijven van dingen die je niet wilt, zoals alledaagse beslommeringen, vervolging en de arm der wet. Je trekt je er terug om daar geen last van te hebben.”

De auteur wisselt in dertien hoofdstukken zijn persoonlijke observaties af met wetenschappelijke feiten en historische verhalen. Hij leert ons over de verschillende soorten bomen en planten, de dieren die in het bos leven en de eeuwenlange interactie tussen mens en natuur. 

‘Bosgevoel’ is meer dan een wandelgids of natuurboek. Het is een ode aan de Nederlandse bossen en een pleidooi voor het belang van natuurbeleving. Vuijsje maakt duidelijk dat we de natuur niet alleen nodig hebben voor onze fysieke en mentale gezondheid, maar ook voor onze spirituele welzijn.

“In de namiddag, als ik al dicht bij Lage Vuursche ben, zie ik hoe zonlicht neerdwarrelt op de bosbodem en in vlokken uiteenspat. De bladeren glinsteren nog één keer op en vormen achter de stammen een fijne groene nevel. Daar in de verte wenken licht, een diffuus optimisme en een onbestemd verlangen.”

'Bosgevoel’ is een heerlijk boek voor iedereen die van de natuur houdt. Het is een inspirerend en informatief boek dat je aan het denken zet over de waarde van onze bossen. Het is een interessante mix van persoonlijke observaties, wetenschappelijke feiten en historische verhalen, en dat alles voorzien van mooie foto’s. 
Het laat ons ook duidelijk zien dat het één het ander niet uit hoeft te sluiten. Persoonlijk ben ik nu het liefst aan zee, maar als kind woonde ik ook graag in ons dorpje vlak tegen het bos...


De auteur:

Herman Vuijsje (1946) is een onafhankelijk journalist, schrijver en socioloog. De meeste van zijn publicaties gaan over verandering in Nederland. Veranderingen op sociaal, moreel, religieus en politiek gebied, maar ook veranderingen in landschap en ruimtelijk beleid. Hij schreef een dertigtal boeken.

Eerdere wandel- en reisboeken waren: Op weg naar Vladivostok – achter Russische façades (de weerslag van een twee maanden durende reis door Rusland), Schuifgroen (een verkenning te voet van de ‘groene grens’ van Amsterdam) en Een grens van steen, op avontuur langs de Muur van Hadrianus (het verslag van een wandeltocht langs de unieke Romeinse grensversterking tussen Engeland en Schotland).

In 1989 liep hij van Santiago naar Amsterdam. Daarover schreef hij de evergreen Pelgrim zonder God. 
Bij Uitgeverij Elmar verscheen eerder zijn boek Strandlopers, het verslag van een wandeltocht langs de hele Nederlandse kust samen met schilder Jan Groenhart. (Het is een juweeltje om van te genieten.)
Nu heeft hij de bossen in Nederland doorkruist op zoek naar het oergevoel.

Herman Vuijsje is medewerker van NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer.

Bosgevoel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Bosgevoel
Auteur: Herman Vuijsje
Genre: wandelgids, autobiografisch
Uitgave: paperback, geïllustreerd, 144 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Elmar, mei 2023
ISBN: 9789038928821
NUR: 502


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Elmar)

2 opmerkingen:

  1. Dit boek (evenals Strandlopers) ga ik lezen. Met dank aan je recensie.
    Hedwig Meesters

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.