maandag 1 april 2024

Ik las: 'Paternoster' geschreven door Luc Vos

 Een Anne Verelst-thriller


Paternoster

‘Paternoster’, geschreven door Luc Vos, neemt je mee op een huiveringwekkende reis naar de duistere kant van de kerk. De gruwelijke moorden op priesters zorgen er voor dat meerdere instanties zenuwachtig worden. Motief en dader blijven lange tijd onbekend. 

Rechercheur Anne Verelst en Jean Martens van de politie Antwerpen worden opgeroepen om deze moorden te onderzoeken. De wisselwerking tussen beiden is boeiend en spannend. Ook omdat er nieuwe mensen aan het team worden toegevoegd. Dat zorgt ook voor een bredere kijk op de misdaden. Anne legt aan Pieter, een collega van Nederlandse oorsprong, uit dat een paternoster hetzelfde is als een rozenkrans.

De druk op Anne Verelst en haar team stijgt als het tempo van de moorden wordt opgedreven en de onderliggende drijfveer pijnlijk duidelijk wordt.
Hints die bij de lichamen worden achtergelaten, leiden hen naar een verontrustende waarheid: de moorden lijken te zijn gemotiveerd door wraak voor misdaden uit het verleden.

Vos slaagt erin een meeslepend en spannend verhaal te creƫren. De spanning wordt geleidelijk aan opgevoerd tot een climax die je op het puntje van je stoel houdt. De verschillende perspectieven die hij hanteert, geven een dieper inzicht in de motieven van de personages en maken het verhaal des te complexer. Misbruik in de kerk is helaas nog steeds actueel.

De setting van het boek, de katholieke kerk, is een interessante keuze. Vos schetst een beeld van een kerk die geplaagd wordt door schandalen en interne conflicten. De hypocrisie van sommige geestelijken wordt genadeloos blootgelegd.

“Anne loopt door de kamers van de met emeritaat zijnde pater en kan haar weerzin niet meer onder stoelen of banken steken. De woonkamer is smetteloos, maar de slaapkamer van de man is vol met beelden van kinderen. Onschuldig lijkt het, maar met de nieuwe wetenschap in haar achterhoofd krijgen de beelden een andere betekenis. Ze bestudeert snel de grote bibliotheek die de man rijk is en met haar latex handschoenen trekt ze een willekeurig boek uit de rij. Het rode boekje van Mao. Een klassieker, al is het niet direct iets wat ze bij een priester verwacht. Ze schrikt als ze het opent en er foto’s van naakte kinderen tussen de bladeren zitten verscholen. Ze stoot een kreet van afschuw uit en werpt het vol walging in een hoek.”

Een van de sterke punten van ‘Paternoster’ is de psychologische diepgang. Luc Vos schetst een genuanceerd beeld van de dader, waardoor je als lezer zelfs sympathie voor deze kunt gaan voelen. Hij toont aan dat er niet altijd een duidelijke scheiding is tussen goed en kwaad, en dat trauma's mensen tot wanhopige daden kunnen drijven.

‘Paternoster’ is een meeslepende thriller die je tot nadenken stemt. Het is een ijzingwekkend verhaal dat je niet snel zult vergeten. De spanning is ook deze keer weer continue aanwezig. Luc Vos hanteert een fijne schrijfstijl en gebruikt lekker korte hoofdstukken. 
De spanning, de psychologische diepgang en de kritische blik op de kerk maken van ‘Paternoster’ een absolute aanrader voor liefhebbers van sterke thrillers.



De auteur:

Luc Vos (Heultje-Westerlo, 1968) is al vele jaren in de ban van het schrijven. Korte en langere verhalen wisselen elkaar in hoog tempo af en vallen met grote regelmaat in de prijzen. 
In 2022 werd zijn debuutthriller ZEVEN bijzonder enthousiast onthaald en op ThrillZone verkozen tot Beste Nederlandstalige thrillerdebuut en eindigde op de derde plaats bij de verkiezing van de VN-Publieksthriller van het Jaar. 
Met Paternoster neemt Luc zijn lezers opnieuw mee op een reis door het turbulente leven van inspecteur Anne Verelst van de Antwerpse politie.

Eerder las ik van Luc Vos: ZEVEN.

Paternoster koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Paternoster
Serie: Anne Verelst (2)
Auteur: Luc Vos
Genre: thriller 
Uitgave: paperback, 332 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij LetterRijn, juni 2023
ISBN: 9789493192690 
ISBN: 9789493192751 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij LetterRijn)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.