dinsdag 9 april 2024

Vandaag in de schijnwerpers: 'Ithaka' geschreven door Claire North

 ‘In dit fascinerende verhaal geeft Claire North een krachtige, frisse en onverschrokken stem aan een oude mythe […] 
Adembenemend.’ — Jennifer Saint


Ithaka

Voor de liefhebbers van mythologische hervertellingen.
In de traditie van o.a. Madeline Miller, Jennifer Saint en Claire Heywood 

Dit is het verhaal van Penelope van Ithaka, de beroemde echtgenote van Odysseus, zoals het nog nooit eerder is verteld.

Voor de kusten van Ithaka bepalen de grillen van de goden de oorlogen van de mensen. Maar op het eiland zelf zijn het de keuzes van de verlaten vrouwen – en hun godinnen – die de loop van de geschiedenis zullen veranderen.

Zeventien jaar geleden trok Odysseus ten strijde tegen Troje en nam elke man van het eiland Ithaka mee. Niemand van hen is teruggekeerd en de vrouwen van Ithaka zijn achtergebleven om het koninkrijk te besturen.

Penelope was nog maar net vrouw toen ze met Odysseus trouwde. Zolang hij leefde, was haar positie veilig. Maar nu, jaren later, nemen de speculaties toe dat haar man dood is en beginnen er huwelijkskandidaten bij haar aan te kloppen.

Geen enkele man is sterk genoeg om de lege troon van Odysseus op te eisen – nog niet. Maar terwijl iedereen wacht tot het machtsevenwicht kantelt, weet Penelope dat elke keuze die ze maakt Ithaka in een bloedige burgeroorlog kan storten. Alleen door sluwheid en haar spionagenetwerk van dienstmeisjes kan ze het delicate machtsevenwicht bewaren dat nodig is om het koninkrijk te laten overleven.

De pers:

 ‘Een gepassioneerd pleidooi voor de verloren, rechteloze koninginnen van het oude Griekenland […] een liefdesbrief aan de tot zwijgen gedwongen vrouwen uit de geschiedenis, die hun pijn niet mochten tonen en hun vaardigheden en kracht achter gespeelde incompetentie en onwetendheid moesten verbergen.’ – Booklist
‘Verteld door de meeslepende stem van de godin Hera, brengt Ithaka een wereld tot leven waarin vrouwen, verlaten door hun mannen, hun eigen lot moeten weven.’ – The Times
‘Een spetterend verhaal vol geheimen en intriges.’ – Kirkus Reviews
‘Norths schrijftalent spat van de pagina’s.’ – Sunday Times

De auteur:

Claire North is een pseudoniem van Catherine Webb, die in verschillende genres meerdere romans schreef voordat ze doorbrak met The First Fifteen Lives of Harry August. Ze won de World Fantasy Award en de John W. Campbell Memorial Award, en stond op de shortlist voor de Sunday Times Young Writer of the Year Award, de Arthur C. Clarke Award en de Philip K. Dick Award. 
Ze woont in Londen.

Ithaka koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Ithaka
Auteur: Claire North
Reeks: mythologische hervertellingen
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 384 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, maart 2024
ISBN: 9789083375724
ISBN: 9789083375731 (eBook)
NUR: 302
Originele titel: Ithaca
Vertaald door: Saskia Peterzon-Kotte 


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.