woensdag 3 april 2024

Op 19 april 2024 verschijnt een nieuwe boekuitgave bij Stichting Desiderata: 'Wat ik ooit ook ben geweest, nu ben ik klassiek' door Ronald de Leeuw

 De invloed van Lord Byrons dood op de kunsten

Wat ik ooit ook ben geweest, nu ben ik klassiek 

Op die dag is het 200 jaar geleden dat in Griekenland de Engelse dichter Lord Byron aan een koorts bezweek. Byron verbleef in Griekenland om een bijdrage te leveren aan de bevrijdingsoorlog tegen de Turken. Zijn dood bracht een schokgolf teweeg in Europa. In korte tijd verschenen tientallen gedichten waarin zijn dood werd betreurd. Maar de invloed van zijn leven en zijn werk reikte verder dan de poëzie.

In de uitgave van Desiderata ‘Wat ik ooit ook ben geweest, nu ben ik klassiek’, wordt zowel in woord als in beeld gedetailleerd aandacht besteed aan de invloed van Lord Byrons dood op de kunsten. Ronald de Leeuw, oud-hoofddirecteur van het Rijksmuseum, biedt een uniek overzicht van hoe de thema’s in Byrons werk als inspiratie dienden voor de grootste kunstenaars van de negentiende eeuw: dichters, componisten, beeldhouwers, en vooral schilders en grafici.

‘Wat ik ooit ook ben geweest, nu ben ik klassiek’ bevat 100 illustraties van de werken die na april 1824 werden vervaardigd. Met de publicatie van dit boek wordt de dichter weer tot leven gebracht. Nog steeds is Byrons oeuvre van groot belang en biedt het veel leesgenot. 
Deze Desiderata-uitgave is 200 jaar na zijn dood, een uniek eerbetoon aan de Britse dichter die in Griekenland nog steeds wordt geëerd als vrijheidsstrijder.

Ronald de Leeuw:

Ronald de Leeuw (Rotterdam, 5 oktober 1948) is een Nederlands kunsthistoricus en voormalig directeur van het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum. Van 1994 tot 2008 was hij tevens bijzonder hoogleraar museum- en verzamelbeleid aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Kenmerkend is ook zijn uitspraak: "Kunst is iets dat je deelt. Als je het niet deelt is het helemaal niets".

Op 29 april 2005 werd De Leeuw benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Boekgegevens:

Titel: Wat ik ooit ben geweest, nu ben ik klassiek. De invloed van Lord Byrons dood op de kunsten.
Door: Ronald de Leeuw 
Uitgever: Stichting Desiderata, 19 april 2024
Met literatuuropgave en Resume in English, 72 pagina’s binnenwerk
Hardcover boek, genaaid gebonden, voorzien van 100 illustraties in full colour
Papier: houtvrij getint biotop 90/135/140 grs; 
Afmeting van het boek: 17 x 23,5 cm
ISBN: 9789083340227
      
Bestellen: ‘Wat ik ooit ook ben geweest, nu ben ik klassiek’ verschijnt op 19 april 2024

U kunt de uitgave nu al bestellen door een bericht te sturen en te laten weten dat u een exemplaar wilt ontvangen. Klik hier om naar onze contactpagina te gaan.
De prijs van het boek is € 19,50 (exclusief verzendkosten).
U hoeft nu nog niet te betalen. Bij bestelling ontvangt u het exemplaar op vrijdag 19 april, met rekening.

Neem ook een kijkje op de mooie website van Stichting Desiderata.


Met dank aan Stichting Desiderata voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Stichting Desiderata)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.