dinsdag 23 april 2024

Ik las: 'Menselijkheid in het openbaar' geschreven door Yvette Rombouts en was onder de indruk

 


Menselijkheid in het openbaar

In haar debuutbundel ‘Menselijkheid in het openbaar’ schetst dichteres Yvette Rombouts met empathie en precisie portretten van mensen die, om verschillende redenen, net buiten het kringetje van geslaagde mensen vallen. In vier thematische hoofdstukken, belicht Yvette thema's als eenzaamheid, kwetsbaarheid en de schoonheid van het alledaagse. De auteur kijkt goed om zich heen en heeft oog voor detail.

Rombouts' kracht ligt in haar observatievermogen. Ze zoomt in op details die vaak over het hoofd worden gezien, en weet deze te transformeren in pakkende beelden en indringende metaforen. 
De bundel bestaat uit vier groepen gedichten: Zo voelt het bijna samen, Ze proosten en verdrinken maar komen altijd boven, Goed vermomd lijkt niks menselijks mij vreemd en Onverwachts of verwacht vanuit een donkerzwarte lucht. 

In ‘Station’ in het hoofdstuk ‘Goed vermomd lijkt niks menselijks mij vreemd’ zie je hetgeen beschreven wordt, voor je ogen gebeuren:

“Haastig staan op de linkervoet, op de rechter.
Bewust leunen, quasinonchalant.
Boekje lezen, dezelfde regel.
Koffiedrinken, veel te heet.
Menselijkheid in het openbaar, huilen meisje op een bankje,
mensen eromheen schuifelen, krabben op niet jeukende plaatsen, wrijven
in hun gezicht,
slaan hun ogen neer.
Per ongeluk lichamelijk contact.
Wij, bomen onder elkaar, niet aanraken, niet kijken.
Maar verplicht te dicht bij elkaar in de trein.
Altijd maar op weg naar belangrijke plaatsen, om dingen te bespreken
die uitmaken.”

De bundel is doordrenkt met een gevoel van compassie. Rombouts toont respect voor haar personages, ongeacht hun achtergrond of omstandigheden, vooral omdat de personages zelf, ieder op een eigen manier, de eigen norm hoog houden. 

 ‘Menselijkheid in het openbaar’ is een bundel om over na te denken. Rombouts' woorden raken de kern van wat ons mens maakt: onze kwetsbaarheid, onze veerkracht en ons verlangen naar verbinding. 
Deze bundel is een aanrader voor iedereen die zich geroerd voelt door de schoonheid van het alledaagse en de kracht van menselijk contact.
‘Menselijkheid in het openbaar’ is een waardevolle debuutbundel waar je zelf veel dingen in kunt herkennen. Soms maken we fouten, soms hemen we niet genoeg tijd om iets om iemand écht te bekijken. 

Yvette Rombouts heeft een unieke stem die het verdient om gehoord te worden.




De auteur:

Yvette Rombouts, (1975, Bergen op Zoom) woont met haar man en twee zoons in Breda. Ze werkt op een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking, en publiceerde eerder gedichten in Meander, Op ruwe planken, Het gezeefde gedicht en Krakatau.
Menselijkheid in het openbaar is haar eerste dichtbundel.

Menselijkheid in het openbaar koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Menselijkheid in het openbaar
Auteur: Yvette Rombouts
Genre: gedichten, bundel
Uitgave: paperback, 48 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Onderstroom, mei 2023
ISBN: 9789083043746


Met dank aan Uitgeverij De Onderstroom voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij De Onderstroom)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.