vrijdag 4 mei 2018

Ik las: '2040, Een verhaal over oorlog en verzet', geschreven door Mireille Geus

Een verhaal over oorlog en verzet


2040

Boekgegevens
Titel: 2040 – een verhaal over oorlog en verzet
Auteur: Mireille Geus
Coverillustratie: Roelof van der Schans
Genre: Jeugdboek (bovenbouw basisschool / onderbouw voortgezet onderwijs)
Uitgave: hardcover, 112 pagina’s 
Uitgever: Uitgeverij Maretak, april 2018
ISBN: 9789043704786 
NUR: 280

De 14-jarige Lotte moet nodig beginnen met schrijven. Morgen, op 4 mei 2040, moet ze de toespraak al houden en er staat nog niets op papier. 
Voor de groots opgezette herdenking op de Dam in Amsterdam is zij uitgekozen om iets te zeggen. 

Maar Lotte weet niets van de oorlog! Het is al honderd jaar geleden. Uitgerekend oma komt met de technologie waardoor Lotte er zelf bij kan zijn. Maar terugkijken in de tijd is niet zonder gevaar ... 
Wat komt Lotte te weten? En kan ze daarna nog terug naar haar eigen tijd? 

Lotte ontmoet in 2040 de wereld van de Tweede Wereldoorlog. Twee werelden die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, maar samenkomen wanneer het gaat om de werkelijke waarden van het leven. Een boek dat tot nadenken stemt.  – Job Cohen
(bron: achterflap)

Mijn mening:

Vader en moeder zijn ‘s morgens vroeg vertrokken, ze hebben tenslotte allebei een drukke baan. De 14-jarige Lotte blijft alleen achter in hun hotelkamer in het Mariott Hotel in Amsterdam en weet dat ze niets tekort zal komen omdat haar ouders het personeel heeft overladen met sterren. Zonder sterren geven en krijgen gebeurt helemaal niets in het Europa van 2040. 

Het C.B. (Centraal Bureau) geeft ondertussen de burgers informatie. Dat is informatie die ze niet naast zich neer mogen leggen; die moet gehoord worden. De burgers moeten niet alleen luisteren naar hetgeen het C.B. vertelt, maar ook overeenkomstig handelen! Als ze iets niet goed doen, krijgen ze minder sterren en als je tegen de sterrencultuur bent, kun je zelfs een doodshoofd op je voordeur verwachten.
Toen ik dit las moest ik denken aan Noord-Korea, waar het ook een misdaad is om de radio uit te zetten en niet te luisteren naar de propaganda van de leiders van het land!
Ook oma is tegen de sterrencultuur als zodanig.
‘Dat jullie nou zulke meelopers zijn geworden,‘ klaagt oma.
‘Ik had het nooit verwacht, van jou zeker niet. Zwem tegen de stroom in! Doe wat jij belangrijk vindt!’ 

Lotte is na het inleveren van een goede spreekbeurt over virtual reality, door het hoofd van de C.B. aangewezen om morgen een toespraak van maar liefst 500 Perfecte Woorden te houden tijdens de herdenking op de Dam in Amsterdam. 
Op 4 mei 2040 is het precies 100 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog begon, maar Lotte weet daar niet meer van dan wat er over te lezen is. Ze roept dan radeloos de hulp in van haar oma. Oma geeft haar een VR-bril waarmee Lotte sprongen terug kan maken in de tijd; dat is een prima manier om zelf te ervaren hoe het er aan toeging in de oorlog.
Maar een en ander zowel letterlijk als figuurlijk heel dichtbij Lotte en ook haar familie. Lees zelf wat haar overkomt!

2040 is een prachtig verhaal over oorlog en verzet. Maar niet alleen het verzet in de oorlog wordt hier benadrukt; ook het verzet tegen het klakkeloos accepteren van meningen die via social media verspreid worden als waarheid, zonder zelf  ook maar even na te denken is in dit boek van Mireille Geus aan de orde.

Zoals Job Cohen in een reactie op de achterflap aangeeft is 2040 een verhaal dat tot nadenken stemt. Het komt soms dichterbij dan we zelf weten!Wie is Mireille Geus?


Mireille Geus (geboren in Amsterdam, 1964) schreef in 2002 haar eerste kinderboek. Dat kwam in 2003 uit en heet ‘Virenzo en ik’. In 2004 kreeg ze ‘Vlag en Wimpel’ van de Griffeljury voor dit boek.

Met haar tweede boek ‘Big’ uit 2005, won ze zelfs de Gouden Griffel 2006!
Naast kinderboeken schrijft Mireille Geus ook voor jeugdtheater.

Uitgeverij Maretak bracht van Mireille eerder ook de volgende titels uit: ‘Villa Alfabet Groen – Goed fout’ (2014), ‘Gevlogen’ (2014) en ‘Een reus in bed’ (2011)

Neem ook een kijkje op haar leuke website.

2040 koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Ik heb 2040 gelezen op verzoek van Nienke's Kinderboekenblog. Mijn recensie kun je daar vanzelfsprekend ook lezen. Bezoek dit blog en lees hoe je mee kunt doen voor een exemplaar van 2040!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.