zondag 20 mei 2018

In de schijnwerpers: 'Gais', geschreven door Dick Witte

Een verhaal over de strijdbare Gais Meinsma uit Jorwert.


Gais

Boekgegevens
Titel: Gais
Auteur: Dick Witte
Genre: geschiedenis algemeen
Uitgave: paperback, 168 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij ASPEKT, zesde druk 2018 maart 2018
ISBN: 978 94 63383 87 5
NUR: 680

Over dit boek

Veel mensen leerden Gais Meinsma kennen door het boek van Geert Mak ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’. Een vrouw die Friese nuchterheid weet te verbinden met spirituele wijsheid. Het boek ‘Gais’beschrijft haar jeugd voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaalt over haar opstandige vader die in werkkampen terechtkwam en over haar vriendschap met een Joods meisje dat op transport ging naar de gaskamer. Het boek vertelt over Gais fietstochten als koerierster met wapens en munitie, en over haar ongehuwd moederschap na de bevrijding. 

Gais, die in de oorlog niet mocht doorleren, ging op latere leeftijd de schoolbanken weer in. Ze werd maatschappelijk werker en daarmee de eerste getrouwde vrouw in het dorp met een betaalde baan. Gais Meinsma ontwikkelde zich van boerendochter tot een zachtmoedige maar zeer strijdbare feministe. Haar markante leven kende echter ook tegenslag en intens persoonlijk verdriet. Haar man en zoon kozen ervoor te stoppen met het leven. Een ongelooflijke veerkracht en een grenzeloos vertrouwen hielpen haar door deze moeilijke perioden heen.

Recensie op bol.com door Dr. J. Kroes
Het dorp Jorwert is beroemd geworden door het boek 'Hoe God verdween uit Jorwerd' van Geert Mak. Maar ook daarvoor was het al bekend door de dichter Slauerhoff en zijn contacten met het domineesgezin Ris Lambers. Gais Greydanus (1926) groeide er op en woonde er het grootste deel van haar leven. Vriend Witte vertelt over haar leven aan de hand van gesprekken met haarzelf, haar familieleden en vrienden. Zij kende geen gemakkelijk leven. Eerst kwam de Tweede Wereldoorlog, toen haar vader naar een werkkamp werd gestuurd, haar joodse vriendinnetje werd gedeporteerd en vermoord en toen zijzelf verzetsactiviteiten ontplooide en ongehuwd zwanger werd. Na de oorlog trouwde ze met de kunstenaar Hendrik Meinsma en werkte buitenshuis toen dat nog niet gebruikelijk was. Ten slotte heeft ze enkele kinderen vroegtijdig verloren. In het dorp Jorwert was zij een actieve figuur in kerk en samenleving, onder andere in het Iepenloftsspul, een jaarlijks openluchtspel in het dorp. Het goed vertelde levensverhaal wordt afgewisseld met interviews. Het boekje is niet geïllustreerd.
Dr. J. Kroes
(bron: bol.com)

De auteur:
(foto: Brabant Cultureel)

Dick Witte (Dordrecht, 1951) is schrijver/journalist, hij heeft meerdere boeken op zijn naam staan. Eind jaren zeventig woonde hij in Friesland en leerde daar Gais kennen. Het contact is gebleven, ook nadat Witte verhuisde naar zijn huidige woonplaats Tilburg. 
Het boek ‘Gais’ werd eerder uitgegeven door de Friese Pers en was in 2015, met vijf drukgangen, het best verkochte boek bij deze uitgeverij.
(bron: Uitgeverij ASPEKT)

Lees hier mijn recensie van Kop in de hoogte, neus in de wind. (2017)

Een bijzonder boek over veerkracht en doorzettingsvermogen.

BN De Stem:
‘Dick Witte treedt in de voetsporen van Geert Mak’

Vrouwenbibliotheek:
‘Witte schrijft op een integere en ingetogen manier. Het boek is een fijne Friese parel.’

De Volkskrant:
‘Het onopgesmukte levensverhaal van een vrijgevochten boerendochter.’

Friesch Dagblad:
‘Dick Witte slaagt erin Gais zeldzame moed boeiend uit te lichten.’Gais koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Uitgeverij ASPEKT voor het toezenden van een exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.