zaterdag 26 mei 2018

Ik las voor Kinderboeken ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ van Roald Dahl – de Gouden Jubileumeditie

‘Those who don’t believe in magic will never find it’ – Roald Dahl


Sjakie en de chocoladefabriek
Gouden jubileumeditie

Boekgegevens
Titel: Sjakie en de chocoladefabriek
Gouden jubileumeditie
Auteur: Roald Dahl
Illustraties in kleur: Quentin Blake
Genre: kinderboek, 10–12 jaar
Uitgave: feestelijke jubileumeditie, volledig in kleur en met goud op snee 192 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Fontein Jeugd, april 2018
ISBN: 978 90 26145 60 5
ISBN: 978 90 26135 17 0 (e-book)
NUR: 200
Oorspronkelijke titel: Charlie and the Chocolate Factory
Vertaald door Harriët Freezer

Nienke Pool van de groep Kinderboeken bood me aan dit boek te lezen voor een recensie en daar heb ik met alle plezier ‘ja, graag’ op geantwoord. Het is een verhaal om van te smullen. Deze recensie lees je ook op de website Kinderboekenblog.nl

Samenvatting
Feestelijke jubileumeditie, volledig in kleur en met goud op snee, van de klassieker Sjakie en de chocoladefabriek van kinderboekenschrijver Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake.

Sjakie en de chocoladefabriek werd al twee keer verfilmd, onder meer door Tim Burton, met Johnny Depp in de rol van Willie Wonka.

Als Sjakie een Gouden Toegangskaart vindt in een reep chocola, gaat zijn diepste wens in vervulling: hij krijgt een rondleiding door de geheimzinnige chocoladefabriek van meneer Willie Wonka, de ongelofelijkste, geweldigste en verbazingwekkendste chocoladefabrikant ooit. En wie zou niet willen rondwandelen op de plek waar ze opstijglimonade met prik, holle-kiezen-vullende karamels, aardbeiensap-waterpistolen of aflikbaar behang voor kinderkamers maken? Maar in de fabriek schuilen ook grote gevaren. Bijvoorbeeld voor Caspar Slok, die door een rivier van hete chocolade wordt meegesleurd…

Met deze prachtige jubileumuitgave vieren we vijftig jaar Sjakie in Nederland.


Wat heb ik genoten van deze jubileum-editie!

Verhalen zijn goed voor je!

Roald Dahl zei: ‘Als je mooie gedachten hebt, schijnen ze uit je gezicht als zonnestralen en zul je er altijd even mooi uitzien.’

Dit is een prachtige gedachte en ik denk dat het waarheid is.

Voor in het boek worden in het kort de vijf kinderen voorgesteld die in dit boek voorkomen, vergezeld van een mooie tekening van ieder kind.

Ik werd ontroerd door de beschrijving van de armoe waarmee dit grote gezin te kampen had, maar ook door het gevoel dat ik kreeg toen ik las hoe deze mensen elkaar willen ondersteunen waar dat maar mogelijk is.

De hoofdstukken eindigen met een cliffhanger, zodat je snel door wilt lezen om maar niets te hoeven missen. Ik kan me voorstellen dat wanneer je ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ voorleest aan kinderen, ze aan je lippen blijven hangen en een grote zucht van nieuwsgierigheid zullen slaken na ieder hoofdstuk.

Het is lekker spannend, de fantasie viert hoogtij maar het is nergens té eng. Humor is volop aanwezig zodat je regelmatig zit te grijnzen tijdens het lezen. Ik kijk er naar uit om dit boek voor te lezen aan mijn nichtje om te zien hoe ze zal reageren op dit wonderlijke avontuur van Sjakie en zijn familie.

De tekeningen in kleur van Quentin Blake vervolmaken het verhaal. Het is op deze manier een kleurvol geheel geworden waardoor de fantasie van de auteur nog meer tot zijn recht heeft kunnen komen.

‘Sjakie en de chocoladefabriek’ is een verhaal om van te smullen!De auteur:
(foto: auteurspagina De Fontein)

Roald Dahl (13 september 1916 – 23 november 1990) is een van de beroemdste kinderboekenschrijvers ter wereld. Hij schreef meer dan vijfentwintig boeken.

Dahls kinderboeken zijn verfilmd en bekroond, en ze worden door kinderen over de hele wereld gelezen. Met De fantastische Meneer Vos won Roald Dahl een Zilveren Griffel in 1972. Daar bleef het niet bij, want Roald Dahl mocht nog vier keer een Zilveren Griffel ontvangen: met Daantje, de wereldkampioen in 1977, met Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meijer in 1979, met De Griezels in 1982 en met De GVR in 1984. 

Roald Dahl won maar liefst drie keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury: met Matilda (1989), Ieorg Idur (1991) en De Minpins (1993).

Roald Dahl schreef al zijn boeken in een schuurtje op zijn landgoed in Great Missenden, een dorp niet ver van Londen. Het schuurtje was oud en smoezelig, en verre van luxueus. Dahl zat er in een oude kapotte leunstoel, met zijn benen in een slaapzak rustend op een koffer. Zo zat hij iedere dag van tien uur tot halfeen te schrijven. Vervolgens ging hij lunchen en uitrusten, en van vier uur tot halfzes schreef hij weer verder. Dahl schreef altijd met een potlood op geel lijntjespapier dat hij helemaal uit New York (Amerika) liet komen. Wanneer zijn prullenbak met oud papier vol was, gebruikte hij het papier om een kampvuur te maken.

Quentin Blake was Dahls favoriete illustrator om mee samen te werken. Zelf zegt Roald Dahl hierover: ‘Het zijn meer de tekeningen van Quentin dan mijn eigen beschrijvingen die de personages tot leven hebben gebracht.’

Over Roald Dahl
‘Roald Dahl is de beste kinderboekenschrijver ter wereld.’ – VPRO-gids

Bezoek ook de mooie website van Roald Dahl.

Deze feestelijke jubileumeditie van Sjakie en de chocoladefabriek koopt u via uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Uitgeverij De Fontein Jeugd voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.