woensdag 12 juni 2024

Ik las: 'de haas' geschreven door César Aira

 Een absurde reis door een Argentijnse landschap


de haas

In de roman ‘de haas’ van de Argentijnse César Aira begeeft de lezer zich op een absurdistische expeditie door de negentiende-eeuwse pampa. De excentrieke Britse natuuronderzoeker Clark, zwager van de beroemde Charles Darwin, is vastbesloten om het meest ongrijpbare dier ter wereld te vinden: de legibreriaanse haas.

Vergezeld door een gids en een jonge aquarellist, waagt Clark zich in het onherbergzame binnenland, waar hij geconfronteerd wordt met bizarre landschappen, onverklaarbare gebeurtenissen en kleurrijke personages. Aira's unieke vertelstijl, gekenmerkt door meeslepende beschrijvingen en onverwachte wendingen, creëert een hypnotiserende sfeer die de lezer van begin tot eind gevangen zal houden.

De zoektocht naar de haas fungeert als een metafoor voor de zoektocht naar kennis en zingeving. Clark raakt verstrikt in een web van misverstanden en culturele botsingen, terwijl hij worstelt met zijn eigen vooroordelen en beperkingen. De haas, die wellicht evengoed een fata morgana als een reëel dier is, symboliseert de ongrijpbaarheid van de waarheid en de onbegrensde mogelijkheden van de verbeelding.

“Clarke had gelegenheid om zich te verbazen over die paradox: hij, die onmenselijk was, had gemeend het menselijke te kunnen naderen door observatie van het inheemse systeem, maar toen hij eenmaal daarmee ver was gekomen merkte hij  dat ze net als hij waren. Ze konden liefhebben, dat is waar, – maar had hij niet ook liefgehad? – hoewel ze niet leken op zijn verleden maar eerder op een echo van het verleden in het heden.”

Je zult kunnen begrijpen dat het feit dan het hier een zoektocht betreft naar een haas met een naam zie zoiets als bibliothecaris betekent, me meteen intrigeerde. Ook de zoektocht naar een diamant in de vorm van een haas was een leuke bijkomstigheid.

Aira's proza is doordrenkt met humor en ironie, waardoor hij zware thema's als identiteit, perceptie en de relatie tussen mens en natuur op een luchtige en speelse manier verkent. De absurde elementen in de roman benadrukken de relativiteit van onze realiteit en nodigen de lezer uit om kritisch na te denken over de grenzen van onze kennis.

‘De haas’ is een onconventionele roman die zowel vermakelijk als intellectueel stimulerend is. Aira's virtuoze taalgebruik en scherpe observaties creëren een onvergetelijke leeservaring die lang na het omslaan van de laatste bladzijde blijft nazinderen. 
De roman is een aanrader voor lezers die op zoek zijn naar iets origineels en uitdagends en die zich niet bang laten maken door een vleugje absurdisme.

Ik heb ‘de haas’ graag gelezen. 


De auteur:

César Aira (1949) is geboren in Coronel Pringles, Argentinië. Sinds 1967 woont hij in Buenos Aires. Hij wordt beschouwd als een van de origineelste schrijvers van Zuid-Amerika en heeft meer dan honderd titels op zijn naam staan. Hij schrijft geregeld voor El País en zijn werk is in vele landen vertaald. Eerder verschenen Een episode uit het leven van een landschapsschilder en Het literatuurcongres van hem bij Koppernik.

de haas koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: de haas
Auteur: César Aira
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback met flappen, 248 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Koppernik, 19 oktober 2023
Originele titel: La Liebre
Vertaald door: Adri Boon
ISBN: 9789083295589
NUR: 302


Met dank aan Uitgeverij Koppernik voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Koppernik)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.