donderdag 6 juni 2024

Vandaag in de schijnwerper: 'Dingen die je hart sneller doen kloppen' geschreven door Mia Kankimäki

 Naar Japan in het voetspoor van Sei Shōnagon


Dingen die je hart sneller doen kloppen

Wie was Sei Shōnagon? Een Japanse hofdame met een scherpe tong, een briljant dichteres, een vergeten genie of iets heel anders? Wat weten we eigenlijk van deze schrijfster uit de Heianperiode, die altijd in de schaduw leefde van haar beroemde rivale Murasaki Shikibu? 

De Finse Mia Kankimäki neemt ontslag en reist naar Kyoto om onderzoek te doen naar de schrijfster van Het hoofdkussenboek. Ondanks een eerste cultuurshock en diverse tegenslagen raakt ze steeds meer gefascineerd door de Japanse tempels, kersenbloesem, kabuki-theater, zenmeditatie en theeceremonies. In Sei Shōnagon treft Mia een zielsverwante: een moderne vrouw die ervan houdt lijstjes op te stellen van alle dingen die ze charmant, irritant of elegant vindt, en van dingen die je hart sneller doen kloppen. 


De pers:

‘Dit boek boek laat zien hoe modern Sei Shōnagon was:  als provocateur, columniste avant la lettre en vroegtijdig blogger. De meanderende vertellingen beschrijven het artistieke en feministische erfgoed van haar wereldwijde literaire klassieker Het hoofdkussenboek.’ 
– Frankfurter Allgemeine Zeitung 
‘Een genot om te lezen: luchtig en geestig, maar ook intelligent en bevlogen. Je leert als lezer veel over een wereld die ver van ons af staat, maar die ook heel vertrouwd is.’ 
– Badische Zeitung 
‘Het is altijd verrukkelijk om iets nieuws en waardevols te vinden als je het niet verwacht. Mia Kankimäki’s boek is een van die dingen. Kankimäki imiteert de stijl van Sei Shōnagon met het opstellen van lijstjes en slaagt erin om duidelijk te maken dat menselijke levens geen chronologisch verhaal zijn, maar een serie momenten van verschillende betekenis.’ 
– Helsingin Sanomat

De auteur:

De Finse Mia Kankimäki (1971) is de auteur van twee bestsellers waarin reisverhalen, memoires, biografieën en vrouwengeschiedenis worden vermengd: De vrouwen aan wie ik ’s nachts denk en Dingen die je hart sneller doen kloppen.

Deze boeken werden onderscheiden met verschillende prijzen, zoals het Beste Reisboek van het Jaar, de Helsinki Bibliotheek-prijs, de HelMet-prijs en de Otava Book Foundation non-fictie-prijs.

Eerder las ik van Mia Kankimäki: De vrouwen aan wie ik 's nachts denk.

Dingen die je hart sneller doen kloppen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dingen die je hart sneller doen kloppen
Auteur: Mia Kankimäki
Genre: roman
Uitgave: paperback, 352 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, februari 2024
ISBN: 9789083375786
ISBN: 9789083377087 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
Vertaald door: Anton Havelaar

Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.