vrijdag 7 juni 2024

Ik las: 'Jezus, waarom?' geschreven door Bas Ragas

Een ontdekkingsreis door de Bijbel
met Ad van Nieuwpoort


Jezus, waarom? 

‘In Jezus, waarom?’ gaat zanger en acteur Bas Ragas op zoek naar de betekenis van Jezus in de hedendaagse maatschappij. Samen met theoloog Ad van Nieuwpoort gaat hij op zoek naar antwoorden.
Ragas' reis begint met een persoonlijke bekentenis: ondanks dat hij opgroeide in een christelijk gezin, heeft hij nooit een sterke band met het geloof gevoeld. De vraag ‘Jezus, waarom?’ knaagt al langer aan hem.

In de gesprekken die Ragas voert, ontvouwt zich een breed scala aan perspectieven op Jezus. De één ziet hem als de zoon van God, de ander als een inspirerende leraar of een symbool van hoop. Ragas schuwt de kritische noot niet en bespreekt ook de keerzijdes van het christendom, zoals de tweedeling die het kan veroorzaken en de botsing met de moderne wetenschap.

‘Jezus, waarom?’ is meer dan een reisverslag. Het boek is een zoektocht naar zingeving in de seculiere tijd waarin religie voor velen minder vanzelfsprekend is geworden. Ragas stelt lastige vragen en gaat eerlijk in op zijn eigen twijfels. Daarmee maakt hij het boek relevant voor een breed publiek, ongeacht of je nu gelovig bent of niet.

De kracht van ‘Jezus, waarom?’ ligt in de open en respectvolle houding van Ragas. Hij veroordeelt niemands mening en luistert aandachtig naar alle perspectieven. Daardoor creëert hij een veilige ruimte voor discussie over een onderwerp dat vaak met veel emotie beladen is.

Het boek is vlot geschreven en leest prettig. De afwisseling tussen persoonlijke reflecties, interviews en historische context zorgt voor een dynamisch geheel. Ook de keuze voor locaties is goed doordacht: van kloosters en kerken tot hedendaagse kunstinstallaties en popconcerten.
De contacten tussen Bas Ragas en Ad van Nieuwpoort zijn duidelijk beschreven; op elke vraag van Bas komt een antwoord van Ad. Ze gaan soms samen en een andere keer ieder in hun eigen woning door de Bijbelboeken heen. 

“Het verhaal van Mozes en zijn volk is een geschiedenis vol valkuilen en gevaar. Nergens is het een jubelend succesverhaal dat onmiskenbaar tot god leidt. De vertellingen over dit volk zitten vol rampspoed, verraad, wantrouwen en wanhoop. Niemand ontkomt aan zijn eigen menselijkheid en zijn worsteling met vertrouwen, geloof en zekerheid. In het verhaal over het volk gaat het allemaal net langs de afgrond, op het nippertje, op elk moment kan het misgaan. Het volk van Mozes zal veertig jaar door de woestijn trekken op weg naar het Beloofde Land. Maar Mozes zal hier zelf nooit aankomen.”

Prachtig om te lezen dat daarna een hoofdstuk volgt met de titel ‘Mozes, waarom?’.

‘Jezus, waarom?’ is geen pasklaar antwoord op de vraag naar de betekenis van Jezus. Wel is het een waardevolle bijdrage aan de discussie over religie en zingeving in de 21e eeuw. Ragas' zoektocht is inspirerend en confronterend, en zet je aan het denken over je eigen waarden en overtuigingen.

Het verhaal van Jezus is een verhaal waarin ons leven ook aan de orde komt. Het gaat over liefde, geloof, ongeloof, eenzaamheid, verraad, vriendschap, ziekte en wanhoop. Kortom: alles wat menselijk is, veroorzaakt dankzij of ondanks de mens komt in het verhaal van Jezus aan bod. 

Ben je op zoek naar een frisse blik op het christendom? Ben je zelf niet gelovig maar wil je toch meer te weten komen over de Bijbel?
Dan is ‘Jezus, waarom?’ zeker het lezen waard.


Bas Ragas (1971) is zanger, acteur en schrijver van onder meer 'Papa is heel even aan de telefoon' en 'Maar je krijgt er heel veel voor terug'.

Ad van Nieuwpoort (1966) is theoloog, predikant en schrijver van onder meer ‘Uit de tijd -  wat bezielt een liberale dorpsdominee’, en ‘Leven! zonder oplossing -  de parabel van Job als levensles.

Jezus, waarom? koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Jezus, waarom?
Auteur: Bas Ragas
Genre: mens & maatschappij
Uitgave: paperback, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Prometheus, oktober 2023
ISBN: 9789044648478
ISBN: 9789044650778 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij Prometheus voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Prometheus)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.