woensdag 26 juni 2024

Ik las: 'Het kwaad in de polder' geschreven door Erik Jan Tillema

 Het huis in de polder (2)


Het kwaad in de polder 

Herinner je je het huis in de polder? En het kwaad dat er zat? Daar zit het nu niet meer. Of tenminste, niet meer alléén daar. Want het heeft een manier gevonden om zich te verspreiden. 

De duisternis verspreidt zich

In het huiveringwekkende tweede deel van de reeks over de polder, getiteld 'Het kwaad in de polder', waant de lezer zich opnieuw in de klauwen van het angstaanjagende. De gebeurtenissen uit het eerste deel lijken een gruwelijke nachtmerrie te zijn geweest, ware het niet dat het kwaad zich nu verder heeft verspreid.

Aan de hand van het beklemmende verslag van de jonge Eric in dagboekvorm, worden we meegesleurd in een wirwar van gruwelijke gebeurtenissen. Tillema beschrijft met ijzingwekkende precisie de gruwelijkheden die Eric meemaakt en ervaart, waardoor de angst voelbaar wordt tot in het diepst van onze botten. De kwetsbaarheid en eenzaamheid van Eric is knap neergezet door de auteur.

De spanning in 'Het Kwaad in de Polder' is meesterlijk opgebouwd. Tillema weet de lezer door het lezen van het dagboek te geboeid te houden, waardoor het onmogelijk wordt om het boek weg te leggen. Je wilt tenslotte weten wat hij morgen zal schrijven. De duisternis lijkt alomtegenwoordig en de dreiging is constant voelbaar.

“Ik stond daar doodstil terwijl de wereld om me heen veranderde. Langzaam verdween die afschuwelijke aanraking van dat monster en ik begreep dat er nooit een vreselijk wezen was geweest. Het was mijn eigen lichaam dat gek werd.
Uiteindelijk stond ik in een schemerwereld. Ik kon nog zien wat er op de grond lag, maar de meeste kleuren waren verdwenen, alsof ik alles door een grijze filter bekeek. Maar nog altijd zag ik de contouren. Al die ranzige dingen. Het waren er zo veel. Ik probeerde ze te tellen, maar stopte ermee omdat ik er niet langer naar kon kijken.
Het was … Alsof ik in een nachtmerrie stond.”

Naast de spanning, blinkt Tillema ook uit in zijn beeldende beschrijvingen. De polder, ooit een idyllische plek, wordt nu afgeschilderd als een angstaanjagend decor waar het kwaad vrij spel heeft. De beschrijvingen van de gruwelijkheden zijn even gruwelijk als gedetailleerd, waardoor het boek zeker niet voor tere zieltjes is weggelegd.
‘Het kwaad in de polder’ is goed zelfstandig te lezen omdat er genoeg uitleg en achtergrondinformatie gegeven wordt over het eerste deel. 

'Het Kwaad in de Polder' is een meeslepend en angstaanjagend verhaal dat je tot het laatste pagina in zijn greep houdt. Tillema bewijst opnieuw zijn talent als thrillerauteur en laat ons huiveren van angst en spanning. Ben je een fan van het genre en op zoek naar een boek dat je nachtelijke rust verstoort? 
Zoek dan niet verder, maar wees gewaarschuwd ...

NIET VOOR TERE ZIELTJES!



De auteur:

Al zijn hele leven vertelt godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema (1983) verhalen en laat zich daarbij inspireren door de vele eeuwenoude teksten uit verschillende religies. 
In 2022 maakte Tillema met zijn vrouw en twee kinderen een wereldreis.
Ze reisden van de piramides in Egypte naar de piramides in Mexico en van hoogtes in Peru naar een tam nijlpaard in Zuid-Afrika.

Andere boeken van Erik Jan Tillema bij Clavis:

Lees hier mijn recensie van IQ

Het kwaad in de polder bestelt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het kwaad in de polder
Serie: Het huis in de polder (2)
Auteur: Erik Jan Tillema
Genre: fictie, 10-15 jaar
Uitgave: hardcover, 168 pagina’s
Uitgever: Clavis Uitgeverij, september 2023
ISBN: 9789044851571
NUR: 283, 284


Met dank aan Clavis Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Clavis Uitgeverij)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.