dinsdag 18 juni 2024

Ik las en genoot van 'Het Goede Heertje' geschreven door Edwin Schoon en Arjan Dijksma

 De wonderlijke geschiedenis van een volksheld die gaf aan de armen – én aan zichzelf


Het Goede Heertje

Een ongelofelijk maar waargebeurd verhaal over een Nederlandse Robin Hood

‘Het Goede Heertje’ van Edwin Schoon en Arjan Dijksma is een pageturner die het waargebeurde verhaal vertelt van Kees van Harreveld, een Amsterdamse man die in de jaren vijftig bekendheid verwierf als filantroop die gul geld weggaf aan de armen. Achter deze gulle façade schuilde echter een duister geheim: Van Harreveld was een fraudeur die miljoenen verduisterde om zijn gulle levensstijl te financieren.

“ ‘s Avonds weet hij niet meer hoe hij precies thuisgekomen is. Wel dat hij zich die middag ziek heeft gemeld bij Berger & Co.  
Mies wachtte hem op met een kopje thee en hij heeft haar geprobeerd gerust te stellen. Eén gedachte blijft maar door zijn hoofd tollen: waarom komen ze nog bij hem, bijna twee jaar na de oorlog?”

De auteurs schetsen een gedetailleerd portret van Van Harreveld, van zijn arme jeugd tot zijn opkomst als succesvolle zakenman. Ze beschrijven hoe hij zijn charisma en charme gebruikte om mensen te manipuleren en geld te stelen. Tegelijkertijd belichten ze ook de positieve impact die Van Harreveld had op het leven van velen met zijn gulle giften. 

'Het Goede Heertje' is meer dan een biografie over een fraudeur. Het is een verhaal over armoede, hebzucht, filantropie en de complexiteit van de menselijke natuur. Van Harreveld wist wat het was om buiten de boot te vallen, en dat gunde hij niemand anders. Schoon en Dijksma slagen erin om de lezer mee te slepen in Van Harrevelds wereld en laten hen afvragen of hij nu een held of een schurk was. 
De verhalen over Van Harreveld die verteld worden door Ome Cor de chauffeur, lezen ook heerlijk.

Het verhaal is goed geschreven en vlot leesbaar. De auteurs maken gebruik van diverse bronnen, waaronder interviews met familieleden, vrienden en slachtoffers van Van Harreveld. Dit zorgt voor een evenwichtig en genuanceerd beeld van de man.  
"Als ik niet kan weggeven, dan kan ik niet leven," was zijn motto. 

“Hij had het zo lang bij zich gedragen. Het geheim. Opgesloten. En de druk was alleen maar toegenomen. Nu begaf de stuwdam het en werd alles overspoeld. Hij herinnert zich niet precies meer wat er daarna gebeurde. Het was even leeg en zwart. Hij moest hebben gehuild. Er was een zakdoek, een hand op zijn schouder, van Joop misschien.”

'Het Goede Heertje' is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in Nederlandse geschiedenis, ware misdaadverhalen of een goed geschreven biografie wil lezen.

Ik heb ‘Het Goede Heertje’ graag gelezen. 



De auteurs:

Edwin Schoon (1970) is schrijver en documentairemaker. Zijn boek Basta (2019) is in zeven talen vertaald en meer dan 100.000 keer verkocht. Met zijn eerste boek De macht van de bal (2010) won hij de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek. Hij werkt onder meer voor De Groene Amsterdammer, Andere Tijden Sport en de VPRO.

Arjan Dijksma (1970) is onderzoeksjournalist voor NOS Sport en eindredacteur bij Langs de Lijn.

Het Goede Heertje koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het Goede Heertje
Auteur(s): Edwin Schoon, Arjan Dijksma
Genre: literaire non-fictie
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: Lebowski Publishers, november 2023
ISBN: 9789048869107
ISBN: 9789048869114 (eBook)
NUR: 320
Thema: Biografie en non-fictieproza


Met dank aan Lebowski Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Lebowski Publishers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.