donderdag 13 juni 2024

Ik las: 'De Janjaren' geschreven door Simon de Boer

 Meer dan alleen herinneringen aan Jan Rot


De Janjaren


Twee jongens in de jaren tachtig, tot over hun oren verliefd. In de zanger Jan zou de lezer een portret van Jan Rot kunnen herkennen en in de oude Simon dat van de schrijver zelf, die terugblikt op zijn leven.

‘De Janjaren’ van Simon de Boer is een aangrijpend verhaal over liefde, verlies en de kracht van herinneringen. Het boek neemt ons mee naar de jaren tachtig, waar de jonge Simon een stormachtige relatie beleeft met de flamboyante zanger Jan.
Je kijkt mee door de ogen van de oude Simon, terwijl hij op de laatste dag van zijn leven terugkijkt op zijn relatie met Jan.

De Boer beschrijft deze passievolle romance met een eerlijkheid en kwetsbaarheid die ontroert. Hij schetst een levendig beeld van de bruisende undergroundscene van Amsterdam, waar Jan Rot een geliefde artiest was. Tegelijkertijd komen de rauwe kanten van hun relatie aan het licht: de jaloezie, de onzekerheden en de onvermijdelijke spanningen.
Het verhaal start en eindigt met een hoofdstuk waarin de oude Simon in bed zit.

‘De Janjaren’ is meer dan alleen een liefdesverhaal. Het is ook een reflectie op het leven, de dood en de betekenis van het voorbijgaande. De Boer verweeft filosofische bespiegelingen met humoristische anekdotes, waardoor het boek zowel diepzinnig als luchthartig is.

De kracht van ‘De Janjaren’ ligt in de authentieke vertelstem van Simon de Boer. Hij schrijft met een openhartigheid die je raakt en weet perfect de sfeer van de jaren tachtig op te roepen. De karakters zijn complex en geloofwaardig, en je voelt je al snel betrokken bij hun lotgevallen.
Het boek leest alsof je daar aanwezig bent en mee mag kijken.

“Jan droeg een houthakkersshirt met roodzwarte ruiten waar de mouwen uitgescheurd waren. De witte broek zat zo strak dat de bretels de schijn van sier hadden. Zijn blonde rock-’n-rollkuif reikte haast tot aan het puntje van zijn neus. Hij kroop achter de piano en Simon zag hoe de rare slungel in een knappe prins veranderde, badend in een overvloed aan roze licht. Razendsnel liet hij zijn vingers over de toetsen dansen terwijl hij, zittend op een wiebelig opklapkrukje, ritmisch vanuit de heupen woest heen en weer wiegde. Hij lachte naar Simon en gaf hem een knipoog waarin een klein zilver sterretje fel opblonk. In Simons hart ontplofte een confetti-bom en de vrolijke kleurtjes die naar beneden dwarrelden kietelden aangenaam langs de  binnenkant van zijn buik.”

‘De Janjaren’ is een aanrader voor iedereen die van een ontroerend en meeslepend liefdesverhaal houdt. Het is een boek dat je lang bijblijft, dat je aan het denken zet over de kracht van liefde en de waarde van herinneringen.  
‘De Janjaren’ nam mij weer even mee terug in de tijd...




Lees meer over het boek op www.dejanjaren.nl

De auteur:

Simon de Boer (1960) is schrijver en ontwerper. Hij schreef columns en rubrieken voor o.a. Het Parool en Link. Als coauteur werkte hij mee aan het boek Liberticide. Voor zijn label Wees Meester en Vormgever van Jezelf schreef hij een flink aantal filosofische essays. 
Met De Janjaren debuteert Simon de Boer als romanschrijver.
Lees meer over Simon de Boer en zijn werk op zijn website.

De Janjaren koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De Janjaren
Auteur: Simon de Boer
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 148 pagina’s 
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, september 2023
ISBN: 9789083328638
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Nobelman voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Nobelman)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.