woensdag 19 juni 2024

Ik las 'Klytaimnestra' geschreven door Costanza Casati en ging mee terug naar de Griekse oudheid

Koninginnen worden ofwel gehaat, ofwel vergeten. 
Klytaimnestra weet al welke optie haar het beste past…


Klytaimnestra

Je bent geboren uit een koning, maar trouwt met een tiran. Je kijkt hulpeloos toe als hij je kind offert om de goden gunstig te stemmen. Je ziet hem oorlog voeren in een vreemd land en troost jezelf met je eigen gewelddadige gedachten. Want dit was niet de eerste keer dat je het onderspit moest delven. Dit was niet het leven dat je verdiende. En dit wordt niet je ondergang. Langzaam smeed je je plan.

Wraakgodin of tragisch slachtoffer?

In haar debuutroman ‘Klytaimnestra’ voert Costanza Casati ons mee naar de Griekse oudheid. We maken kennis met Klytaimnestra, de beruchte koningin die haar man Agamemnon vermoordt. Maar wie was Klytaimnestra werkelijk? Was ze een wraakgodin gedreven door woede en verdriet, of was ze een tragisch slachtoffer van omstandigheden en mannelijke dominantie?

Casati belicht Klytaimnestra vanuit een nieuw perspectief. Ze schetst een complex portret van een vrouw geplaagd door onrecht en geketend door de verwachtingen van haar tijd. Klytaimnestra is intelligent, sterk en onafhankelijk, maar ze wordt ook geconfronteerd met de harde realiteit van een maatschappij waarin mannen de dominante rol hebben.

“Het beeld bezorgt haar een triest gevoel. Dit is het leven dat ze altijd heeft gekend: een eindeloze reeks gewelddadigheden waarbij kracht, trots en schoonheid slechts opbloeien uit het bloed dat uit iemand anders is gestroomd; er kan nooit iets bijzonders bloeien op dorre grond. Misschien heeft ze Tantalos daarom wel gekozen. 
Zijn wereld lijkt veel hoopgevender dat wat ze noodgedwongen altijd heeft geloofd. En als alles wat hij over Maionië verteld heeft waar is, hoeft haar baby niet te worden geslagen om iets te leren, niet met de zweep te krijgen als hij ongehoorzaam is.”

De roman speelt zich af in de aanloop naar de moord op Agamemnon en in de nasleep ervan. Casati beschrijft op een meeslepende manier de innerlijke strijd van Klytaimnestra. We zien haar worstelen met haar gevoelens van liefde, haat, verraad en wanhoop. De spanning in de roman bouwt langzaam maar zeker op tot een onvermijdelijke climax.

Casati's schrijfstijl is helder en beeldend. Ze weet de Griekse oudheid tot leven te brengen met haar gedetailleerde beschrijvingen van het landschap, de gebruiken en de zeden. De dialogen zijn krachtig en realistisch, en de personages komen complex en geloofwaardig over. Het is alsof je naar gesprekken luistert van levende mensen. Soms werd ik er zelfs blij van. 
Zowel de stambomen met de uitleg over de personages als de verklarende woordenlijst van het Oudgrieks achter in het boek heb ik vaker ingezien.

‘Klytaimnestra’ is een fascinerende en ontroerende roman die een nieuw licht werpt op een van de meest beruchte figuren uit de Griekse mythologie. Casati dwingt ons om Klytaimnestra met andere ogen te bekijken en laat ons nadenken over de complexe keuzes die ze in een onmogelijk moeilijke situatie moest maken.

“Wat is er over van het meisje dat bang was om in aanwezigheid van haar vader te spreken? Wie liep er altijd achter Klytaimnestra aan? Wie kon er niet liegen, zelfs niet als haar zus dat vroeg? Ze heeft een oorlog overleefd die een stad heeft verwoest – een oorlog die ze zelf is begonnen – en nu is ze thuis, veilig in de armen van haar broer. Klytaimnestra houdt dat beeld vast en weigert het weg te laten glippen.”

‘Klytaimnestra’ is zeker een aanrader voor liefhebbers van historische romans, Griekse mythologie en sterke vrouwelijke personages. In slechts vijf delen neemt de auteur ons mee naar een verhaal met échte mensen, niet over goden en allerlei monsters. Dit verhaal gaat over mensen die gemotiveerd worden door hun gebreken en hun geestdrift. Ik las de laatste bladzijde met een glimlach op mijn gezicht.

Ik heb dit debuut van Costanza Casati heel graag gelezen en kijk uit naar meer van haar werk. 


LEESFRAGMENT


De auteur:

Costanza Casati (1995) is geboren in Texas, groeide op in een dorp in Noord-Italië en woont in Engeland. Voordat ze naar Londen verhuisde, bezocht ze een klassiek lyceum in Italië, waar ze vijf jaar Oudgriekse taal en literatuur studeerde. Casati is afgestudeerd aan het Warwick Writing MA programma en werkt als journalist en scenarioschrijver. Haar debuutroman Klytaimnestra verscheen in meer dan tien landen in vertaling en werd een internationale bestseller.

Klytaimnestra koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Klytaimnestra
Auteur: Costanza Casati
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 400 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, november 2023
ISBN: 9789083335742
ISBN: 9789083335759 (eBook)
NUR: 302
Originele titel: Clytemnestra
Vertaald door: Saskia Peterzon-Kotte


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.