vrijdag 28 juni 2024

Ik las 'Ware Moed' geschreven door Joris Voorhoeve en was onder de indruk van de verhalen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee ...

 De strijd van Oekraïners


Ware Moed

Door Joris Voorhoeve m.m.v. Alexander Rietveldt, Nikita Chepkevych en Kseniya Negrutsa-Godska

Een aangrijpend verslag van de Oekraïense moed
Het is absoluut geen ver-van-mijn-bedshow

In 'Ware Moed' schetst Joris Voorhoeve een indringend portret van de moed en veerkracht van het Oekraïense volk met betrekking tot de Russische invasie. Aan de hand van interviews met Oekraïners, door Voorhoeve of een van zijn medewerkers, uit diverse geledingen van de samenleving, van soldaten tot burgers, geeft Voorhoeve een gedetailleerd beeld van de immense offers die gebracht worden en de onverzettelijke wil om te overwinnen. 

Voorhoeve schuwt de rauwe realiteit van de oorlog niet. Hij beschrijft de gruwelijkheden van het oorlogsgeweld, de verwoesting van steden en de ontberingen die de bevolking lijdt. Tegelijkertijd toont hij de kracht van de menselijke geest, de solidariteit en het onbreekbare gevoel van nationale identiteit dat de Oekraïners bindt.

De kracht van 'Ware Moed' ligt in de persoonlijke verhalen van de Oekraïners die Voorhoeve optekent. We lezen over soldaten die hun leven riskeren aan het front, over dappere vrijwilligers die hulp bieden aan de meest kwetsbaren, en over gewone burgers die vastberaden zijn om hun land te herbouwen. Soms citeert hij uit eerdere interviews.

Deze verhalen maken van 'Ware Moed' meer dan een verslag van een oorlog. Het is een ode aan de moed van het Oekraïense volk en een krachtige aanklacht tegen de Russische agressie. Voorhoeve maakt duidelijk dat de strijd in Oekraïne niet alleen om de toekomst van Oekraïne gaat, maar ook om de waarden van vrijheid en democratie die we in Europa delen. Deze mannen en vrouwen waarschuwen wat Europa te wachten staat als Rusland Oekraïne onderwerpt.

“Dit boek is vooral gericht tot jongere mensen die zich nog vele jaren voor vrijheid en democratie kunnen inzetten. Ik ben al een oude man, vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog geboren. Ik werd opgevoed met de verhalen over de wreedheden die daarin waren begaan. Ik ben nu zo oud als de vrijheid van West-Europa: 78 jaar …
… Als gepensioneerde is mijn rol nu uitgespeeld. Het is alleen niet zo dat ouderen ‘niets meer te vertellen hebben’. Ik kan nog met ervaringen bijdragen aan de meningsvorming die nodig is voor het behoud van vrijheid en rechtsorde. Vandaar dit boek.”

Ik beveel 'Ware Moed' warm aan iedereen aan die meer wil weten over de oorlog in Oekraïne en de moed van het Oekraïense volk. Ze hebben onze hulp nodig zodat ze zich overeind kunnen houden tegenover de overmacht van Rusland. 

Het is een urgente oproep om solidair te zijn met Oekraïne en ons uit te spreken tegen de Russische agressie. Het gevaar ligt op de loer. Voorhoeve schetst de gevolgen voor Nederland en Europa. Deze veertig verhalen van jong en oud en de foto’s van de slachtoffers houden je bij de les!

NB De netto-opbrengst van dit boek wordt 50-50 verdeeld over de Stichting OpenDoorUkraine.nl, die humanitaire en wederopbouwprojecten in Oekraïne uitvoert, en de stichting Netherlands for Ukraine die o.a. zwaar gewonde veteranen rehabiliteert.


De auteur:

Joris Voorhoeve (1945) is schrijver over internationale vraagstukken.
Hij leidt de Sen Stichting voor Onderzoek en Onderwijs inzake Internationale Samenwerking. Hij werkte voor de Wereldbank, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en was directeur van de Teldersstichting. Hij was lid van de Tweede  Kamer en fractievoorzitter van de VVD, directeur Clingendael, minister van Defensie, lid Raad van State en sinds 1979 tevens hoogleraar Internationale Betrekkingen aan verschillende instellingen van hoger onderwijs. Hij was voorzitter van o.a. Het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken, het Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict, Oxfam Novib en Oxfam International, en Vice-Voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Hij is voorzitter van de Adviesraad van OpenDoorUkraine.nl en adviseur van de stichting Netherlands for Ukraine.

Ware Moed koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Ware Moed
Auteur: Joris Voorhoeve
Genre: samenleving en cultuur
Uitgave: paperback, 247 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, juni 2024
ISBN: 9789464871876
NUR: 402


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.