zaterdag 15 juni 2024

Ik las: 'Doodvonnis' geschreven door Andreas Gruber

Een tienjarig meisje verdwijnt in Wenen


Doodvonnis
Nemez & Sneijder (2)

Het boek begint met een spannende proloog die je meteen in het verhaal zuigt.
 
We volgen daarna twee verhaallijnen die op een ingenieuze manier met elkaar verweven raken. In de ene verhaallijn lees je in negen delen over de Nederlandse profiler Maarten S. Sneijder en zijn beste leerling Sabine Nemez. De negenenzestig hoofdstukken hebben als titel de eerste tien dagen van september. 
Ze stuiten op de Politieacademie op iets groots en onverwachts. 
Ook is er Melanie Dietz, die worstelt met de terugkeer van haar verminkte dochter Clara.
In de andere verhaallijn lees je in cursief over de gesprekken en handelingen van een dan nog onbekend personage. Deze hoofdstukken hebben steeds een afgrond van de hel als titel. 

“Haar lichaam glijdt de hele tijd van mijn smalle schouders, zodat ik het opnieuw omhoog moet sjorren. Haar heupbeen boort zich in mijn nek. Maar ze slaat tenminste niet om zich heen. Mocht ze daarmee beginnen, dan heb ik nog wat chloroform bij me.”

Gruber weet de spanning in het boek meesterlijk te handhaven. Hij voert je mee door een web van leugens en bedrog en je weet tot het laatst niet wie je kunt vertrouwen. Wanneer een jaar na de verdwijning Clara helemaal getraumatiseerd aan de rand van een bos teruggevonden wordt, spreekt ze helemaal niet meer.  Haar hele rug is vol getatoeëerd met motieven uit de Inferno van Dante. Deze Dante’s hel (inferno) blijkt tijdens het lezen heel belangrijk. 

Naast de spanning is er ook aandacht voor de psychologie van de personages. Gruber schetst een complex en realistisch beeld van Nemez, Sneijder en de andere hoofdrolspelers. Je krijgt hierdoor een goed begrip van hun motivaties en handelingen, waardoor het echte mensen lijken te zijn.

“Zoals al gevreesd had Melanie een slapeloze nacht achter de rug. Telkens weer was ze wakker geschrokken uit nachtmerries over Clara. Nachtmerries waarin het meisje in een kindertehuis woonde en gepest werd door haar oudere medebewoners, die haar de nachtjapon van het lijf rukten om de demonische tatoeage op haar rug te kunnen zien.
Om zes uur ‘s ochtends stond Melanie ten slotte maar op, waarna ze met een kop warme chocolademelk achter haar bureau ging zitten. Terwijl de nevel nog boven het riet hing, begon ze aan de akte van beschuldiging tegen Rudolf Breinschmidt wegens moord op zijn vrouw.”

De schrijfstijl van Andres Gruber is vlot en prettig leesbaar. Hij legt complexe zaken op een heldere manier, zonder dat het verhaal hierdoor aan vaart verliest. De plotwendingen zijn verrassend en origineel, en houden je tot de laatste bladzijde geboeid.

Doodvonnis is een absolute aanrader voor liefhebbers van spannende thrillers. Het is een meeslepend en origineel verhaal met goed uitgewerkte personages. Gruber bewijst met dit boek opnieuw dat hij tot de beste thrillerauteurs van dit moment behoort.

Ik ben een fan van het werk van Andreas Gruber en heb ook deze tweede Nemez & Sneijder thriller graag gelezen.



De auteur:

Andreas Gruber, geboren in Wenen in 1968, studeerde aan de plaatselijke handelsuniversiteit en woont als freelance schrijver met zijn vrouw in Grillenberg, Neder-Oostenrijk. Hij schreef sinds 1996 al verschillende succesvolle en bekroonde boeken, die over de hele wereld verschijnen.
Zijn huidige serie, over de stoere, maar briljante Nederlandse onderzoeker Maarten S. Sneijder, schokt en fascineert zijn fans in gelijke mate en is een bestsellersensatie in Duitsland.

'Voor mij betekent schrijven interessante personages kunnen verzinnen zonder in een psychiatrisch ziekenhuis te belanden – en mensen op originele manieren vermoorden zonder in de gevangenis te belanden. Maar verder ben ik een aardige vent,' zegt de auteur.
In zijn vrije tijd geeft hij schrijfworkshops, is hij een fervent bioscoopbezoeker, reist hij veel met zijn vrouw en is hij een gepassioneerd drummer (maar hij wacht nog steeds tevergeefs op een telefoontje van de Rolling Stones).
Neem ook een kijkje op zijn website.

Eerder las ik van Andreas Gruber Stervensuur (Nemez & Sneijder #1) en was toen al behoorlijk onder de indruk van de kracht van deze auteur om de lezer te betrekken bij de gebeurtenissen.

Doodvonnis koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Doodvonnis
Serie: Nemez & Sneijder (2)
Auteur: Andreas Gruber
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 560 pagina’s
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers, maart 2024
ISBN: 9789400515758
ISBN: 9789044936261 (eBook)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: Todesurteil
Vertaling: Hilke Makkink


Met dank aan A.W. Bruna Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: A.W. Bruna Uitgevers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.