zondag 1 oktober 2017

Ik las: 'De schoonheid van de leugen - De Vliegenvanger III', geschreven door RavelliDe schoonheid van de leugen

De Vliegenvanger trilogie
Deel III

Boekgegevens
Titel: De Vliegenvanger III – De Schoonheid van de leugen
Auteur: Ravelli
Genre: literaire roman
Uitgave: gebonden, 356 pagina's
Uitgever: TVF International BV, maart 2017
ISBN: 978 90 82146 26 4
ISBN: 978 90 82146 28 8 (eBook)
Gesproken boek
NUR: 301

De schoonheid van de leugen, het laatste deel van De Vliegenvanger trilogie is een boek in zes delen. Elk deel is voorzien van een toepasselijke titel of gedicht en de genummerde hoofdstukken zijn onderverdeeld in paragrafen die starten met het teken voor omega Ω. Omega is de 24e en laatste letter van het Griekse alfabet.
De schoonheid van de leugen vertelt het verhaal van de Vliegenvanger tot de laatste letter...

De delen uit de Ravelli-trilologie zijn afzonderlijk en in willekeurige volgorde te lezen. Ze zijn echter met elkaar verbonden door een rode draad die langs vier generaties haar weg vindt.

Voor in het boek lees je:
'Mijn naam is M. Ravelli. Ik ben bedrogen. Twee mannen hebben mijn naam gestolen. Hun verhaal heb ik verteld. Nu is het tijd om de sluier van mijn eigen leven te lichten.'
Op dat moment weet je nog niet wie deze M. Ravelli is, maar even later stelt deze zich voor aan Olivia.
'Mijn naam is Martha Ravelli. Mijn wieg stond in San Virello, onder de zwarte luifel van de maffia.'

Het is wederom een heerlijk verhaal om je helemaal in te verliezen.
Dit derde deel van de trilogie neemt je mee over de wereldbol. Je reist van Friesland, via Italië naar Tanzania. De beschrijving van Tanzania, het land waarin Olivia Ravelli opgroeit is zo goed getroffen dat je het voor je ogen ziet verschijnen en de lome warmte voelt.

Olivia neemt zich op zeer jonge leeftijd voor om schrijfster, piloot en niet perse op de allerlaatste plaats, gelukkig te worden. De eerste twee voornemens worden beloond wanneer haar eerste roman een bestseller wordt en zij een F-16 gevechtsvlieger wordt. Samen met haar beste vriendin Deborah voeren ze gevaarlijke missies uit.
Olivia groeide op in Tanzania, waar barones Helga von Bissacker de rol van excentrieke tante op zich nam en Olivia echt leerde leven.
Een vrouw als barones Helga zou verplicht moeten worden in het leven van elk meisje. Dat zou heerlijk zijn!

Olivia weet wat ze wil, maar liefde laat zich niet dwingen. Wanneer ze Helga vertelt over het verlies van haar grote liefde Roberto, wordt het haar bijna te veel.
'Hij was de liefde van mijn leven. Zoiets voel je meteen. God, wat hield ik van die man. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. En plotseling was het over. Een bermbom in Afghanistan.'
Hij heeft nooit kennis kunnen maken met hun zoon Giovanni; Roberto overleed voordat hij geboren werd. Giovanni groeit op bij de vader van Olivia en zijn nieuwe echtgenote omdat Olivia steeds onderweg is.

De wereld wordt opgeschrikt met de boodschap dat Al Jihad een terroristengroep die vooral actief is in Somalië, ruim honderdvijftig kinderen vasthoudt in een voormalig schoolgebouw.
Wanneer Olivia en Deborah op weg zijn om precisieaanvallen uit te voeren met als doel een reddingsoperatie vanuit de lucht te ondersteunen, wordt de F-16 van Olivia neergeschoten. Ze wordt gevangengenomen door een Somalische terreurgroep.
Zonder zich twee keer te bedenken gaan de Joodse Deborah en de Duitse Helga over tot actie en hullen zich in boerka's om Olivia te bevrijden.
De vriendschap van deze drie vrouwen gaat heel ver.

In dit laatste deel, vol spanning en humor, komt Olivia uiteindelijk in contact met haar grootvader, de legendarische Vliegenvanger.
Zijn motto was: 'Een dag niet gelogen, is een dag niet geleefd.'
Voor hem was het steeds De schoonheid van de leugen die belangrijk was.

Rik Felderhof:

(foto: ANP)

Kijk en luister naar het gesprek van Harry Mens met Rik Felderhof over deze trilogie.
Je hoort onder andere over het tot stand komen van de trilogie, over het pseudoniem Ravelli en meer, bij Business Class van 23 april 2017.

Eerder heb ik al mogen genieten van Deel I; De Vliegenvanger en Deel II; Scapa

De Vliegenvanger III – De schoonheid van de leugen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

6 opmerkingen:

 1. Klinkt goed. Ik heb alleen deel 1 gelezen (in 2012) en ik denk dat ik de andere twee delen ook maar z.s.m. moet gaan lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker de moeite waard. Het is geen moeite, eigenlijk! Het leest als een trein!

   Verwijderen
 2. Ik heb ooit deel 1 gekocht en met veel plezier gelezen
  Is het de moeite waard om alle 3 de delen te lezen nu want ik wist zelfs niet dat die er waren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alle drie delen zijn afzonderlijk te lezen, maar ik heb genoten van de reis die maakte samen met De Vliegenvanger. Alle drie de delen hebben met hem te maken, en zijn stuk voor stuk de moeite van het lezen waard. Dat is mijn ervaring.

   Verwijderen
 3. Mooie recensie, Mieke. Ik ben het met je eens dat de boeken lezen als een trein en je laten lachen, soms goed zijn voor een traan en je meenemen op een boeiende reis in het leven van de Vliegenvanger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie, Marjolein. Het was een pracht van trilogie! Ik kijk er met plezier naar terug, zoiets verveelt nooit! Warme groet Mieke

   Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.