woensdag 4 oktober 2017

Vandaag ontvangen: 'Tien dagen die de wereld deden wankelen' - Reportage, geschreven door John Reed

Serie: Kritische klassieken, deel 14

Tien dagen die de wereld deden wankelen
  
Boekgegevens
Titel: Tien dagen die de wereld deden wankelen
Serie: Kritische klassieken deel 14
Auteur: John Reed
Genre: Reportage, geschiedenis, politiek
Uitgave: gebonden met stofomslag, 320 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Schokland in co-editie met Uitgeverij EPO
ISBN: 978 90 82454 63 5 (Nederland)
NUR: 397
ISBN: 978 94 62671 03 4 (België)
NUR: 680
Oorspronkelijke titel: Ten days that shook the world
Oorspronkelijke vertaling:  G. van Es
©Vertaling 2017 Nils Buis, Koen Weinkoop 

Het was 7 november 1917 en wie het nieuws hoorde, viel van zijn stoel: in Rusland had een relatief kleine groep bolsjewieken de macht gegrepen, de tsaristische structuren vernietigd en de eerste proletarische arbeidersstaat ter wereld uitgeroepen. Het was de geboorte van een experiment dat een stempel zou drukken op de hele twintigste eeuw. 
Over die Oktoberrevolutie zijn vele boeken volgeschreven. Sommige analyserend, andere verhalend, sommige negatief, andere positief. Maar altijd achteraf geschreven.

In de wereldliteratuur bestaat één grote uitzondering: Tien dagen die de wereld deden wankelen, het meeslepende ooggetuigenverslag van de jonge Amerikaanse journalist John Reed, een van de weinige westerlingen die de revolutie vanaf de eerste rij meemaakte. 
In zijn reportage holt Reed als een razende reporter van hot naar her, brengt hij verslag uit van de toespraken van Lenin over 'vrede, brood en land', staat op de eerste rij bij de bestorming van het Winterpaleis en woont de bezetting van fabrieken bij. 
Een boek dat de chaos en de geestdrift van die periode geniaal in woorden weet te vatten.

Deze heruitgave van Tien dagen die de wereld deden wankelen verschijnt in een herziene vertaling en gaat - voor het eerst in een Nederlandstalige uitgave van dit boek - vergezeld van het oorspronkelijke voorwoord van John Reed.
Het boek is voorzien van een uitgebreid notenapparaat. De Belgische historicus Jacques Pauwels schreef het nawoord bij deze uitgave.

'Vanaf de eerste pagina heeft Tien dagen die de wereld deden wankelen een tempo en een toon die het tot een bijzonder boek maken, in een tijdperk waarin het genre van de reportage nog in de kinderschoenen stond. Het blijft een van de grote teksten uit de Amerikaanse journalistiek' - The Guardian

De auteur:

John Reed (1887-1920) was een Amerikaans journalist. Zijn Tien dagen die de wereld deden wankelen werd verfilmd als Reds. (bron: Uitgeverij Schokland|EPO)

John Silas Reed was een Amerikaans communistisch journalist. Reed studeerde af aan de Harvard-universiteit in 1910. Hij werd bekend als journalist met sympathie voor de vakbeweging, rechten voor arbeiders en stakingen. Wikipedia
Geboren: 22 oktober 1887, Portland, Oregon, Verenigde Staten
Overleden: 17 oktober 1920, Moskou, Rusland
(bron: Wikipedia)

Tien dagen die de wereld deden wankelen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.