dinsdag 17 oktober 2017

Vandaag in de schijnwerpers: 'Ruilleven', een novelle geschreven door Wim van Teutem


Ruilleven

Titel: Ruilleven
Auteur: Wim van Teutem
Genre: novelle
Uitgave: paperback, 100 pagina's
Uitgever: Brave New Books, 2017
ISBN: 978 94 02164 831

Achterflap:
Ze fietst weer onder de schaduw van de bomen. Verwoed trapt ze op de pedalen. Deze stad… dit wijkje… Hoe is ze hier ooit verzeild geraakt?

Een man, een baan, een eigen huis. Eefje Twijnstra, een jonge vrouw van bijna dertig, lijkt haar plek in het leven gevonden te hebben. Totdat Madeleine, haar kwelgeest van de middelbare school, opnieuw opduikt en op het Ministerie haar directe collega wordt. Bij publieke beroering over de veiligheid van een groot Project wordt niet Eefje, maar Madeleine gevraagd om zitting te nemen in de speciaal gevormde taskforce. Als ze haar nieuwe kamergenote daarna op een feestje ook nog met haar man Jaap ziet praten, raakt alles in een maalstroom.

Een jonge vrouw in een Haagse wereld van ambities en politieke machinaties. Hoe snel kan je een vreemde in je eigen leven worden?

De auteur:
(foto: Twitter)

Wim van Teutem werd in 1951 in Zwolle geboren. Hij was werkzaam bij de vakbeweging na zijn studie sociologie in Nijmegen. Sinds 2002 woont hij met zijn gezin in Bunnik. Ook in zijn nieuwe boek weet hij de lezer van het begin tot het eind te boeien.
Hoofdpersoon is Eefje die een oud klasgenootje, waardoor ze altijd werd gepest, als directe collega krijgt. Het blijkt dat er nog niets is veranderd, al gebeurt het nu op een andere manier. Zijn boek 'Dubbelzien' was een groot succes en ongetwijfeld zal dat ook voor 'Ruilleven' gelden.

Dit las ik bij de winactie in Lees en Luister/Wijks Nieuws van 6 september:

De novelle 'Ruilleven' gaat over een jonge vrouw die in de 'Haagse' wereld zich staande moet zien te houden. Een wereld van ambities en politieke machinaties. Als dan ook nog haar kwelgeest van de middelbare school bij haar op de afdeling komt werken, wordt ze steeds meer een vreemde in haar eigen leven. Al snel weet Madeleine verschillende taken naar zich toe te trekken en voelt Eefje zich gepasseerd.  Bij politieke beroering over de veiligheid van een groot Project wordt Madeleine gevraagd om zitting te nemen in de speciaal gevormde taskforce, en niet Eefje. Als het er dan ook nog op lijkt dat het ministerie een rapport achterhoudt, waarin sprake is van ernstige veiligheidsrisico's, weet Eefje niet wat ze moet doen. Wat moet je doen als een journalist je hiernaar vraagt. Moet je de waarheid vertellen en zeggen wat je weet of doen wat er van je verwacht wordt op het ministerie? Het wordt voor Eefje steeds moeilijker om hier haar weg in te vinden. Uiteindelijk staat ze voor de moeilijke keuze: ontslag nemen en alles vertellen of terugkeren naar haar werk.

Evenals zijn voorgaande boek is ook 'Ruilleven' gepubliceerd bij Brave New Books en te koop bij www.bravenewebooks.nl/wimvanteutem en via de boekhandel.

Ruilleven koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Dit exemplaar van Ruilleven heb ik gewonnen in de rubriek 'Lees & Luister' van 't Groentje/Wijks Nieuws, waarvoor mijn dank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.