zaterdag 7 oktober 2017

Ik las: 'Froekje & Mies - Op scoutingkamp', geschreven door Sandra Kuipers en Mireille Hovius

Het tweede deel uit de serie Froekje & Mies

Froekje & Mies – Op scoutingkamp 

Boekgegevens:
Titel: Froekje & Mies – Op scoutingkamp 
Auteurs: Sandra Kuipers & Mireille Hovius
Illustraties door Alvin Silvrants
Genre: kinderboeken, leesniveau AVI E5, CLIB6
Uitgave: hardcover, 130 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Noordzee, oktober 2017
ISBN: 9789492343109
NUR: 280

Twee scoutingverenigingen wedijveren om het clubgebouw. Wie wint de vlottentocht? Froekje en Mies met de gidsen of Kasper met de verkenners? Beiden gaan 100% voor de winst. Maar of de strijd ook het beste in ze naar boven haalt? (bron: achterflap)

Voor in het boek stellen Froekje en Mies zich aan de lezers voor. Hierdoor is het mogelijk om het boek te lezen zonder het eerste deel gelezen te hebben. De verschillen en overeenkomsten tussen de meisjes komen al goed naar voren in het korte stukje.

In dit deel zie je Kasper de pestkop weer terug, zelfs nadrukkelijker en vervelender dan in het eerste deel. Het werd soms wel erg spannend om te lezen en ik moet er niet aan denken dat kinderen met hetzelfde gevoel zoals Froekje dat een tijdje heeft, rond moeten lopen.

Het is leuk om te constateren dat net zoals in het eerste deel het thema vriendschap een aanmerkelijk onderdeel is van het verhaal. Het geruststellende gevoel dat vriendschap je kan geven is ook hier goed voelbaar.

Het onderwerp strijd is duidelijk present in Op scoutingkamp. Zowel fysieke strijd als geestelijke strijd tussen personages, waarbij soms de een wat gedurfder is als de ander en daardoor een soort macht over de ander uit kan gaan oefenen.

Humor en fantasie zijn cruciale onderdelen in deze spannende belevenissen van Froekje en Mies. Een paar van de nieuwe personages die aan ons voorgesteld worden zou ik graag terugzien in een van de volgende delen. Het thema verbroedering is op een mooie manier onderdeel geworden van het verhaal.

De illustraties zijn een prachtige aanvulling op dit verhaal.

"Froekje & Mies – Op scoutingkamp gaat over een strijd tegen onbegrip en het onvermogen om de ander te kunnen vertrouwen. Bovendien over het heerlijke gevoel van echte vriendschap waarin dat vertrouwen vanzelfsprekend moet zijn, waardoor je jezelf open kunt stellen voor nieuwe vriendschappen."

In het voorjaar van 2018 wordt het derde deel van Froekje & Mies verwacht.
Ook dit tweede deel heb ik graag gelezen en waardeer het met 4,5/5*.
Ik kijk uit naar de volgende avonturen van deze leuke en levensechte meiden!

De auteurs:
(foto: Wieringer Nieuws)

Sandra Kuipers (1973) en Mireille Hovius (1975) schrijven samen kinderboeken.
Het idee daarvoor is ontstaan op de basisschool, waar Sandra werkt als leerkracht en de twee kinderen van Mireille naar school gaan.
Na schooltijd praat en zij over hun gezamenlijke passie en niet veel later zaten ze achter de schrijftafel.
Hun droom werd werkelijkheid: het tweede boek uit hun serie: Froekje & Mies –  Op scoutingkamp is een feit.

Op de webpagina van Kuipershovius.nl kun je een vraag stellen aan Froekje of Mies, meer te weten komen over de schrijvers en vragen of ze in je klas willen komen.
Eerder las ik Froekje & Mies  – Gemeen spel

Froekje & Mies  – Op scoutingkamp koop je via je lokale boekhandel of via
AKO

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.