zondag 29 oktober 2017

Ik las 'Nuria' geschreven door Ineke BakkerNuria

Boekgegevens
Titel: Nuria
Auteur: Ineke Bakker
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 180 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, 29 april 2017
ISBN: 978 94 91737 24 4 
NUR: 301

Over het verhaal:

Nuria is een vrouw die door opeenvolgende gebeurtenissen in Zweden wordt uitgedaagd om haar verleden en haar eigen aandeel daarin onder ogen te zien. 
De raadselen rondom een schokkende familiegeschiedenis, die verweven is met de geschiedenis van de Katharen, leiden haar uiteindelijk naar Zuidwest-Frankrijk. 
Zij volgt haar innerlijke stem en ontrafelt zodoende de geheimen rondom haar herkomst. Wanneer zij de confrontatie aangaat met haar diepste pijn, nemen haar leven en de levens van haar naasten een onvermoede wending.

Mijn mening:

Nuria bestaat uit twee delen. Deel 1 heeft als titel Nuria, Deel 2 heeft als titel Arinya.
Twee delen, en toch één zoals je zult lezen.

In deze roman die je meeneemt door Europa en Australië is het meteen duidelijk dat er alleen grenzen bestaan als je dat zelf toelaat en dat het goed is om te luisteren naar je gevoel.

Na een herdenkingsritueel in Zweden voor een jaar eerder omgekomen Australische vrouw krijgt Nuria een droom, een visioen waarin ze zichzelf herkent en waarin ze voor haar gevoel thuiskomt… na een zoektocht naar zichzelf.
Een vrouw gehuld in purperen zijde, op een grote witte steen speelt een grotere rol dan ze op dat moment weet.

Niemand begrijpt dat deze Australische Arinya Marrallang het waarschuwingssignaal niet heeft gehoord, dat niemand haar had gezien en daarom door de houtkap een boomtak op haar hoofd kreeg en overleed. Ze zou na het kapseizoen teruggaan naar Australië en had haar ticket al gekocht. Maar zover kwam het dus niet meer.
Nuria begeleidt het stoffelijk overschot naar Australië en de ontdekkingsreis naar haar geschiedenis begint. Nuria beschikt over een grotere innerlijke kracht dan ze vermoed had en durft de confrontatie aan met een duister verleden.

Nuria neemt je op deze ontdekkingsreis ook mee naar een plaatsje in de Languedoc waar ze samen met Pascal opgroeide, die haar reisgenoot zal worden. Pascal liet haar kennis maken met de houtkap waardoor ze naar Zweden vertrok.
De beschrijving van de omgeving is steeds weer heerlijk om te lezen:
‘De glooiende heuvels maakten hier en daar ruimte voor velden vol wilde bloemen, gras of graan. Een kabbelend riviertje gaf geluid aan het verstilde landschap. De bomen op de rotsige hellingen waren de koning te rijk met hun stammen in het zicht en kruinen tot hoog in de hemel. Eik, beuk, berk en den wisten zich gevleid met weelderige varen aan hun voeten. Het was dicht bevolkt met herten, vossen, vogels, dassen en fazanten, maar niet met mensen.’

Ik vond het prettig te constateren dat de genoemde plaatsen niet fictief zijn; het klopt als een bus. Dat maakt het verhaal toegankelijker, sommige zijn heel herkenbaar en de geschiedenis die verbonden is aan deze historische plaatsen is historisch ook correct. Woorden of uitdrukkingen waar een asterisk achter vermeld staat en wellicht niet bekend zijn, worden achter in het boek uitgelegd.

De visioenen en dromen zijn passend in het verhaal en nemen je aan de hand mee naar onverwachte gebeurtenissen. Esoterie en exoterie komen ook aan bod in haar familiegeschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Katharen.

Mijn conclusie:
Deze spannende roman is een prachtig debuut van Ineke Bakker.‘Nuria’ leest alsof je naar een kleurrijk schilderij kijkt waarvan je niet weg kunt kijken omdat je steeds iets nieuws ontdekt. 

De auteur:
(foto: Uitgeverij Nobelman)

Ineke Bakker is geboren in 1964 te Assen, is opgegroeid in het midden van het land, woont en werkt  nu in Groningen en Annen.

Als twintiger trok zij als nomade door India, Australië en Frankrijk en heeft  zich vanaf haar dertigste pas echt in Nederland kunnen settelen. Schilderen, de natuur en een focus op innerlijke ontwikkeling zijn haar passie en lopen als een rode draad door haar leven. Zij exposeerde haar schilderijen in Groningen en Nijmegen onder de titels: Collage Couleur of alles tussen zwart en wit,  Ga op in de natuur, verleg een steen, pluk een bloem en De reis naar binnen. Ze bracht ook een mandala gedichtenboekje uit. Vanaf haar dertigste, na haar sociaalpedagogische opleiding, begon haar carrière in de kinderopvang.

Nu jaren later, bezielt zij als zelfstandig ondernemer en beeldend kunstenaar haar Blauwe Boerderij te Groningen. De Blauwe Boerderij, gelegen in de Oosterparkwijk te Groningen, biedt ruimte voor bijeenkomsten op het gebied van bewustwording en creativiteit. Er is een galerie met unieke handgemaakte kunstvoorwerpen van kunstenaars uit de regio en een praktijkruimte waar verschillende holistische therapeuten werken. Daarnaast is zij als pedagogisch medewerker werkzaam in de buitenschoolse opvang voor kinderen,  met wie zij zoveel mogelijk de natuur in trekt.

In 2014 nam zij in plaats van het penseel de pen ter hand.  Ze begon te schrijven zonder plan, al doende deed het verhaal zichzelf uit de doeken en werd een roman, Nuria.

Bekijk hier ook even de mooie boektrailer waarin Ineke vertelt over Nuria.

Nuria koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.