vrijdag 6 oktober 2017

Ik las: 'Prooi', geschreven door Lydia van Houten


Prooi

Boekgegevens
Titel: Prooi
Auteur: Lydia van Houten
Genre: thriller 
Uitgave: paperback, 301 pagina's
Uitgever: Kabook uitgevers, juni 2017
ISBN: 978 90 82686 10 4
NUR: 332

Ik wil meteen even een waarschuwing geven; het moment waarop je begint met lezen in deze thriller is het moment waarop je een streep kunt zetten door alles wat je later die dag nog van plan was. Je zult niet kunnen stoppen met lezen.

Prooi begint met een quote van Friedrich Nietzsche:
'Wie vecht tegen monsters, moet ervoor zorgen dat hij in het proces niet zelf een monster wordt.'
In het laatste deel van het boek zal duidelijk worden hoe toepasselijk deze quote voor de inhoud van dit boek is.

Evelyn (Evy) Meyer is een Nederlandse studente die samen met een groepje niet-alledaagse en enigszins zonderlinge jongeren in Londen woont. Hier huurt ze een kamer van Joy McAllen, die haar familie verloor in een vliegtuigcrash.
Evy hoopt dat ze door haar vertrek naar Londen een streep kan halen door de herinneringen aan vreselijke gebeurtenissen die haar nog steeds parten spelen. Ondanks professionele hulp blijft ze achtervolgd door hallucinaties en nachtmerries.

Alleen haar medestudente, de auteursdochter Lily-Rose Summers probeert haar te helpen. Wanneer Evy financieel in de problemen komt wil ze niet nog een keer bij haar welgestelde ouders aankloppen met het verzoek om haar huur te betalen. Lily-Rose stelt haar voor aan familievriend en regisseur Martin Dumont. 
Hij biedt Evy een hostessbaan aan op zijn plezierjacht met de naam: Live X. 

Het lijkt erop dat de toekomst voor Evy er weer rooskleuriger uit kan gaan zien, maar dan blijkt ze getuige te zijn van een gruwelijke moord. Zelf zit Evy ook onder het bloed, maar het vreemde is dat ze zich niets kan herinneren van wat er gebeurd is.
Nog een waarschuwing: Zorg op dit moment in het verhaal dat je genoeg te drinken bij je hebt staan, want daar heb je vanaf nu geen tijd meer voor. Want dit is nog maar het begin van een reeks bizarre voorvallen, die niet door Evy te verklaren zijn…

De quote van Alan Moore bij het titelblad van deel twee Licht zegt meer dan je op dat moment weet:
'Behind this mask there is more than just flesh. Beneath this mask there is an idea... and ideas are bulletproof.'

Prooi heeft een witte cover, waarop een gedeelte van de kop van een (Noord-Amerikaanse Gray) wolf met zijn prachtig blauwe ogen afgebeeld is. 
De titel is in bloedrode letters met een paar bloedspatjes weergegeven waardoor je aandacht meteen aanwezig is.

Prooi is een duistere en spannende thriller zoals ik er niet eerder een gelezen heb. Een echte thriller!
De lekker korte zinnen en fraaie dialogen waarin je de vertwijfeling soms voelt van degene die aan het woord is, zorgen er voor dat wegleggen van het boek geen optie is. 
Op een bepaald moment in het verhaal dacht ik dat het verhaal een beetje overdreven en ongeloofwaardig werd, maar dat was de bedoeling van de auteur. 

Met deze thriller heeft Lydia van Houten bevestigd dat het schrijven van een geloofwaardige thriller met een totaal onverwacht einde aan haar over gelaten kan worden. 
Zoals ik al eerder aangaf; niet eerder ben ik zo verrast door een plot!

Ik waardeer deze thriller met vijf verdiende sterren *****.

De auteur:
(foto: website)

Lydia Albadoro- van Houten (1972) debuteerde begin 2005 met de jeugdserie ‘Teken van Drie,’ waarbij ‘Het laatste oordeel’ werd uitgegeven door Uitgeverij Ellessy.  Eerder schreef ze prentenboeken, waaronder de succesvolle prentenboekenserie ‘Goedenacht kleine Maan,’ voor uitgeverij Yoyo Books, die wereldwijd verscheen.

Vanaf 2015 concentreert Lydia zich op het schrijven van thrillers.  Haar thrillerdebuut: Doodstil werd door critici goed ontvangen en ontving meerdere vier sterren recensies.

Lees meer over Lydia op haar website.
Eerder las ik van Lydia: Doodstil (mystery thriller), Evian Willow en de vloek van de vuurdraak (Young Adult, Fantasy) en Het vervloekte huis (mystery thriller).

Prooi koop je bij je lokale boekhandel of bij de webwinkels:
bol.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.