maandag 4 april 2016

'Van werkloos tot depressief' geschreven door Rob van SpanjeVan werkloos tot depressief – een zoektocht naar een nieuwe toekomst

Van de achterflap:
'Van werkloos tot depressief' is een autobiografisch verhaal: een zeer openhartige beschrijving van een jarenlange zoektocht naar een nieuwe toekomst.
Onderwerpen die de revue passeren zijn onder andere: Wat betekent het om werkloos te worden en te zijn? Met welke instanties krijg je te maken? Het aparte wereldje van re-integratie en is dit geldverspilling? Volledig arbeidsongeschikt en chronisch depressief; wat is dat?

Het boek is vlot geschreven, leest heel gemakkelijk en is daardoor toegankelijk voor een breed publiek.
Rode draad: Hoe moeilijk kan het zijn om beperkingen te accepteren en een nieuwe koers in te slaan?
Een absolute aanrader voor lotgenoten en hulpverleners!

Mijn mening:
Dit bijzonder openhartig boek had ik in een mum uitgelezen. De auteur heeft zich hier kwetsbaar op durven stellen en daarmee taboes doorbroken. 
Ik heb zelf nooit met het UWV te maken gehad, maar zoals de gang van zaken daar beschreven wordt is het niet anders dan bij een willekeurige redelijk grote lokale bank. Ook hier zijn de leidinggevenden alleen met zichzelf bezig en het zal hen worst wezen wat er met hun ondergeschikten gebeurt in het bedrijfsleven. Dat leidt vaak tot een depressie. Sommigen kiezen er dan voor niet via het UWV een uitkering te vragen, maar de boosdoeners laten opdraaien voor hun daden en krijgen dan een paar jaar doorbetaald (na de bemoeienissen van een advocaat). Dat werkt beter omdat het UWV vaak 'goede' contacten heeft met het bedrijfsleven en reageren zoals die het graag zien, zo is gebleken.
Ook daar is het een jacht op bonussen en dat heeft niets te maken met de reden waarvoor deze instanties in het leven geroepen zijn.
Het verhaal is opgetekend uit de eigen beleving van de auteur, dat maakt het bijzonder persoonlijk maar daardoor wel ietsje minder objectief, maar toch heel kritisch. 
Feit blijft dat hij van het ene op andere moment een nummer werd, een dossier; geen mens of voormalig collega. 
Een pluspunt is ook de mogelijkheid voor de lezer om de theoretische beschrijvingen in de bijlagen te bekijken.
Een Eye-opener! Je bent niet alleen!
  
Boektrailer Van Werkloos tot depressief 

Kijk ook even op zijn website: www.robvanspanje.nl
Hier las ik het volgende over Rob:

'Ik ben geboren in 1952 en woon in Hulsberg (Zuid-Limburg)

Ruim 25 jaar ben ik actief geweest in het P en O-werk bij diverse overheidsbedrijven. Op een gegeven moment wil ik wat anders en word arbeidsdeskundige bij UWV. In die functie loop ik vervolgens helemaal vast. De inhoud van dat werk staat in schril contrast met hetgeen ik altijd gewend geweest ben.

Na 30 werkzame jaren beland ik via WW en Ziektewet uiteindelijk in de WIA. Diagnose: duurzaam chronisch depressief.  Dat is niet een proces of diagnose waar je in je leven echt op zit te wachten. Maar ja, dat soort dingen gebeurt natuurlijk wel en het overkomt ook mij.

Mijn ervaringen van de afgelopen tien jaren heb ik in mijn boek, een autobiografie, van mij af geschreven. Meer info vind je op deze site. Het volledige verhaal lees je uiteraard in mijn boek.

In het kader van de WMO doe ik samen met twee anderen vrijwilligerswerk: mensen die eenzaam zijn of zich eenzaam voelen proberen te betrekken bij kleinschalige activiteiten om te voorkomen dat ze in een sociaal isolement belanden. Wij werken samen met professionele “doorverwijzers” zoals artsen, maatschappelijk werkers e.a.'

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Van werkloos tot depressief 
Auteur: Rob van Spanje
Genre: waargebeurde verhalen
Uitgave: paperback, 216 pagina's
Uitgever: Free Musketeers, 2011
ISBN: 978 90 48417 15 5
ISBN: 978 94 00804 61 6 (e-book)
NUR: 402

2 opmerkingen:

  1. Mieke, jij bent een meer dan geoefend lezer. Da’s wel duidelijk.
    Het boek is inderdaad gemakkelijk leesbaar, persoonlijk en meer dan openhartig. Een taboe doorbroken? Misschien wel maar open en eerlijk: zo ben ik en zo schrijf ik.
    Wellicht een handreiking voor al diegenen in soortgelijke situaties.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.