maandag 18 april 2016

'Zinneling', geschreven door Clemens van BrunschotZinneling

Een dementerende patiënt van huisarts Amanda Hulands vertelt haar in het verpleeghuis over de aanstaande geboorte van twee bijzondere kinderen in Waalwijk en gebruikt daarbij het woord 'zinneling'. Deze twee kinderen zullen binnen twee maanden geboren worden. Hoe weet hij dat? Bovendien noemt hij 'neurologie', Irak en Syrië in samenhang met deze kinderen. Amanda weet niet wat ze er van moet denken maar houdt toch de geboortes in Waalwijk in de gaten. Luuk en Florian worden afzonderlijk geboren in Waalwijk en dat lijkt de enige overeenkomst die ze hebben, behalve dat ze een hersenafwijking hebben. 
Ze lijken allebei buitenzintuiglijk te kunnen waarnemen en telepathisch begaafd te zijn. Dat is voor de ouders van beide kinderen natuurlijk niet gemakkelijk omdat onderzoekers, theologen en journalisten hen belagen omdat er bovendien vermoedens zijn dat hier iets bijzonders aan de hand is waarmee ook bepaalde overheidsdiensten hun voordeel mee willen kunnen doen. 
Amanda heeft zich als taak gesteld Florian te beschermen en later ook Luuk, wat niet van een leien dakje gaat. Wie is toch de 'zwarte man' die steeds gezien wordt?
De strijd is begonnen…

Het wisselende perspectief levert een extra dimensie op voor het verhaal; de lezer kijkt niet alleen naar de verhaallijnen van de diverse personages in Europa, USA, Irak of Syrië. Ook lezen we over gebeurtenissen die al jaren eerder gebeurd zijn. Later in het verhaal blijkt het belang van deze terugblik.
Wat is het 'goede' en wat is het 'kwaad' in dit verhaal? Is het goed om het kwaad te vernietigen op wat voor manier dan ook? Of wordt het goede daardoor dan ook het kwade?
Dat blijft vooral hangen na het lezen.

Je maakt als lezer de groei van deze kinderen mee, zowel in leeftijd als in het sterker worden in het beheersen van hun gaven. Ze zijn onderdeel van het verhaal, niet meer en niet minder. Dat lijkt soms wat kil maar het is bijzonder effectief.
Dit boek verdient het om met aandacht gelezen te worden; het is zoveel meer dan een spannend verhaal. Het opent de ogen voor manieren die overheden en andere belanghebbenden tot hun beschikking zouden kunnen hebben om mensen te manipuleren. Macht door manipulatie is hier belangrijk en niet alleen door middel van geld.

Leuk is om 'The Fisherman' uit Zeelst/Veldhoven in dit boek vermeld te zien. Hier heeft ons gezin jaren geleden een aantal keren gegeten en de naam van de chef-kok in het boek lijkt genoeg om te weten wie bedoeld is. Een geboren Zeeuw.

Na het lezen houd ik het gevoel dat het verhaal niet helemaal verteld is. 

Bekijk de indrukwekkende boektrailer.

De auteur:
Clemens werd op 23 december 1954 geboren in Waalwijk, volgde daar gymnasium β en studeerde vervolgens sociologie in Tilburg, waar hij in 1979 cum laude afstudeerde. Wonen deed hij achtereenvolgens in Waalwijk, Tilburg en nu Eindhoven.
Hij schreef in oktober 2012 Uit de duisternis neergedaald. Hij vervolgde in september 2013 met Een vloek uit Kyrgyzstan. Beide boeken zijn ook uitgegeven door Zilverspoor. 
Eerder las ik van hem Wie noemde haar zwak?  (Zilverspoor 2014) Zinneling is zijn vierde boek.

Als onderzoeker werkte hij achtereenvolgens in de sectoren gezondheidszorg, machine-industrie, verlichting, hartkleppen, openbaar vervoer en momenteel het bankwezen: bij ING, waar hij onderzoek doet naar het kredietrisico van de hypothekenportefeuille.
Clemens is getrouwd met Lenie en heeft drie kinderen, een auto, een Ov-jaarkaart en een hond. Hij doet graag aan yoga, tai chi, meditatie, hardlopen... en schrijven. Hij is uit eigen ervaring vertrouwd met een fiks aantal geestelijke stromingen en praktijken en schrijft om een tegenwicht te bieden aan de oppervlakkigheid die mensen in de moderne wereld bedreigt.
Clemens won op 23 november 2011 de tweede prijs in de Querido schrijfwedstrijd rond Peter Drehmanns.

Kijk ook even op de website van de auteur. Daar bespreekt hij wetenswaardigheden, verwante literatuur en ook theologische werken van o.a. Karen Armstrong en Koert van der Velde.

Bestel dit boek via:
Clemens van Brunschot (gesigneerd)

Boekgegevens:
Titel: Zinneling
Auteur: Clemens van Brunschot
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 282 pagina's
Uitgever: Brave New Books, 5 februari 2016
ISBN: 978 94 02143 20 1 
ISBN: 978 94 02144 66 6 (e-book)
NUR: 332

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.