zaterdag 23 april 2016

'Het Nassau-geheim', geschreven door Gregg Loomis - Een internationale actiethriller met Langford Reilly in de hoofdrol -Het Nassau-geheim

In de Britse kolonie de Bahama's vond in juli 1943 zo’n sensationele moord plaats dat die tijdelijk de Tweede Wereldoorlog van de voorpagina's verdrong. Sir Harry Oakes, een steenrijke zakenman, werd vermoord aangetroffen op zijn landgoed. De hertog en hertogin van Windsor behoorden tot zijn vriendenkring. De hertog, voormalig koning van Engeland, en zijn gescheiden Amerikaanse vrouw, Wallace Warfield Simpson, voor wie hij de troon had opgegeven, waren tijdens de oorlog naar de afgelegen kolonie gestuurd. Het was bij de Britse regeringsinstanties welbekend dat ze sympathieën koesterden voor de nazi's. 

De moord is tot op de dag van vandaag onopgelost gebleven. Werd de moord misschien gepleegd omdat sir Harry Oakes de hertogin ervan verdacht vriendschappelijke banden te onderhouden met een nazispion? Het feit dat de hertog als gouverneur-generaal de leiding nam van het onderzoek was er bijna een garantie voor dat de zaak onprofessioneel zou worden aangepakt. Maar wie was de moordenaar en wat was het motief dan geweest? Wilde de hertogin er soms voor zorgen dat haar echtgenoot de koninklijke status terugkreeg waar hij volgens haar recht op had, en wilde ze zo graag een einde maken aan hun ellendige ballingschap dat ze haar toevlucht zocht tot verraad, ja zelfs tot moord? 

Zeventig jaar na het delict raakt Lang Reilly verstrikt in een strijd om nieuw opgedoken bewijsmateriaal dat uiteindelijk een geheim blootlegt: een radicaal koningsgezind genootschap dat bereid is tot het uiterste te gaan om de Kroon niet in verlegenheid te brengen, zowel in het verleden als in het heden. Lang moet voor zijn speurwerk de Atlantische Oceaan oversteken, waar hij met gevaar voor eigen leven het geheim van Nassau ontrafelt.
(bron: achterflap)

De auteur neemt de lezer mee naar de tijd voorafgaande aan WO II in Duitsland waar Wallis Warfield Simpson aangesproken wordt door Adolf Hitler met 'Ihre Königliche Hoheit'.  
'Zo zou ze thuis nooit zijn aangesproken. Misschien ooit.'
Uit dat eerste hoofdstuk spreekt een heleboel ongenoegen van de hertogin van Windsor over hun, maar vooral over háár plaats in de wereld van koningen, koninginnen en bewindsvoerders.

De wisselende verhaallijnen die zich afspelen vanaf 1937 tot het heden (startend in april 2014) waar de lezer kennis maakt met Lang (kort voor Langford) Reilly en zijn werk als advocaat.
Je leert de hoofdpersonen Lang en zijn vrouw Gurt goed kennen tijdens het lezen; al snel zijn het personen van vlees en bloed.
Heerlijk om getrakteerd te worden op zoveel informatie over historische gebeurtenissen op verschillende plaatsen in de wereld, sommigen nog niet zo lang geleden. Argentinië, Groot-Brittannië, VS en Duitsland komen afwisselend voorbij gevlogen, helemaal passend binnen het verhaal. Zo leerde ik in dit boek over het bestaan van 'het priestergat' waar katholieke priesters ooit verborgen werden gehouden tijdens de jacobijnse tijd en de periode van Elizabeth in Engeland zodat ze niet vermoord zouden worden.

Wat me ook opviel was dat de auteur graag allerlei lekkernijen en bereidingen van gerechten met zijn lezers deelt, zoals op de Duitse manier forel roken: 'Eerst marineren in zout en dan roken boven een handvol notenhoutsnippers… De vis zou op donker brood worden geserveerd, met een saus van dille en mierikswortel en komkommersalade.'
Soms lees je iets waardoor je aan Roald Dahl moet denken, later noemt de auteur Daniel Silva, een collega-auteur.
Zelfs in het nawoord staat nog meer informatie ter aanvulling van het verhaal, ik voelde me hierdoor verwend.
Dit is een boek dat je blijft verrassen en tot de laatste bladzijde blijft het spannend. Het Nassau-geheim is het achtste boek in de Lang Reilly-serie, maar kan zonder problemen losstaand van de serie gelezen worden. 
Van deze auteur wil ik zeker meer gaan lezen.

De auteur:
(foto: website auteur)

Gregg Loomis heeft gewerkt als piloot bij de commerciële luchtvaart, als autocoureur en als een in commerciële procesvoering gespecialiseerd advocaat. Hij is de auteur van de Jason Peters- en Lang Reilly-series. 

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Het Nassau-geheim
Auteur: Gregg Loomis
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 288 pagina’s
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V., maart 2016
ISBN: 978 90 45209 85 2
ISBN: 978 90 45211 25 1 (e-book)
NUR: 332

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.